Nagy a rendőri készültség Jeruzsálemben

Vasnárap este a jeruzsálemi Teddy stadionban összecsap a jobboldali elkötelezettségéről híres Bétár Jerusáláim és a többségében izraeli palesztin csapat, a  Bné Szakhnin. A városban nagy a rendőri készültség, mivel az utóbbi hónapokban megszaporodtak a szurkolók által elkövetett bűncselekmények.

Vasárnap este összecsap a futballpályán a Bétár Jerusáláim és a Bné Szakhnín, ezért több mint 400 rendőrt és 200 biztonsági őrt helyeztek készültségbe, valamint egyéb biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Jeruzsálemben. A készültség oka, hogy az utóbbi hónapokban megszaporodtak a szurkolók által elkövetett szabálysértések és bűncselekmények Jeruzsálemben. A legtöbb eset a Bétár Jerusáláim keménymagjához a La Familiához kötődik.

A most vasárnapi meccs több okból is indokolja a nagyfokú készültséget. Egyrészt a Bétár Jerusáláim hagyományosan a revizionista cionista ideológia és a Likud futballcsapata, amelynek szurkolói keménymagja nem ritkán használ rasszista jelszavakat és a fajvédelmet hirdető molinókat, a meccs pedig a Bné Szakhnín ellen fog zajlani, amely az egyik legerősebb izraeli palesztin focicsapat, így ma este nem csak két csapat, hanem két nemzeti eszme is össze fog csapni a jeruzsálemi Teddy stadionban. A másik ok, ami miatt sok rendőr és biztonsági őr készül a ma esti mérkőzésre, hogy a La Familia tiltakozása ellenére, a csapat történetében először a Bétár Jerusáláim színeiben két muszlim játékos is a pályára fog lépni. A fent említett szurkolói tiltakozások rendkívül erősek voltak, a legutóbbi Bétár meccsen a keménymag „A Bétár örökké tiszta” feliratú molinót tartott a magasba, valamint ismeretlenek pénteken felgyújtották a csapat jeruzsálemi irodáját is.

Az utóbbi hetek eseményeit a Bétár szurkolóinak többsége és az izraeli politikai elit is elítélte, az ügyben megszólalt az államelnök, több volt miniszterelnök és Jeruzsálem polgármestere is. A meccs nagyon fontos lenne a csapat hírneve szempontjából, mivel az utóbbi hónapok eseményei miatt egyre nehezebben találnak olyan befektetőket, akik szívesen támogatnának egy, a rasszizmussal összefüggésbe hozható csapatot. Nir Barkat, Jeruzsálem polgármestere, azt reméli, hogy a mostani események felszínre hozzák a problémákat és megtisztítják attól a csapatot, hogy az ismét a régi fényében ragyogjon és ne csak a botrányokról legyen hírhedt. A médiában azt üzente Barkat, hogy a rendőrség nagyon komolyan veszi az utóbbi hetek eseményeit, nem fogják engedni, hogy a mai mérkőzés botrányba fulladjon.

Csütörtökön a rendőrség már letartóztatott három 20 és 24 év közötti szurkolót, akik a legutóbbi meccsen azt kántálták, hogy „Halál az arabokra!” és „Égjen a falvatok!”. Az este sikere rendkívül fontos mind a Bétár jövője, mind Jeruzsálem szempontjából, mivel nagy valószínűséggel a meccsen részt vesz Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság vezetője, hogy megnézze, hogy játszik a két csecsen-muszlim játékos a Bétár csapatában.

A gyújtogatás és a meccs kapcsán az izraeli 10-es csatorna megszólaltatta a La Familia veteránját, Roni Rezniket, aki tagadta, hogy csoportjának köze lenne a gyújtogatásokhoz. Emellett kifejtette, hogy a csapatból ki kéne dobni a két csecsent, valamint a csapat tulajdonosát, az izraeli oligarchát Arkadi Gajdamakot. ha ezek megtörténnének, akkor az véget vetne a szélsőséges szurkolói viselkedésnek. Gajdamak és a La Familia kapcsolata nem mondható túl fényesnek, mivel a tulajdonos-üzletember vállalkozásának sikere érdekében már évek óta próbálja megtisztítani a csapatot a szélsőséges szurkolóktól, valamint igyekszik minél jobb izraeli játékosokat beszerezni, azok vallására és nemzetiségére való tekintet nélkül. Az első konfliktusa a szurkolóknak és a tulajdonosnak is ehhez kapcsolódik, Gajdamak ugyanis szerette volna leigazolni az egyik legjobb izraeli focistát, Abbasz Szuant, aki izraeli palesztin, azonban az ajánlatot a szurkolói tiltakozások hatására visszavonták.

Végh Roland

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »