Kinevezték az első női indián bolíviai nagykövetet

A 41 éves agrármérnök végzettségű aimara csoporthoz tartozó indián származású Maribel Santamaria Rusena Mamanit nevezték ki bolíviai nagykövetnek. Santamaria, aki a Megyei Indián Parasztasszonyok Szövetségének (Federación Departamental Única de Mujeres Campesinas Indígenas Originarias Bartolina Sisa de La Paz) vezetője, építi országának diplomáciai kapcsolatait Ecuadorban. 

A bolíviai külügyminiszter, David Choquehuanca iktatta be az új nagykövetet, aki az őslakos női viselet hagyományos ruháját viselte az eseményen. Elmondta, hogy egy indián származású nő kinevezése a posztra jelzi az ország folyamatos előrehaladását. A nagykövet feladata az együttműködés mélyítése Ecuadorral, valamint diplomáciai kapcsolatok ápolása különböző társadalmi szervezetekkel. 

A „chola” bolíviaiak egészen a múlt századig háttérbe szorultak, a régebbi munkákat – dada, szakács vagy piaci árus – mostanra új politikai, gazdasági, újságírói vagy jogi szerepek töltik be. Az első parlamenti tag, aki hagyományos szoknyába öltözött Remedios Loza indiai újságíró volt, azóta a kongresszusban számos szenátor és képviselő népviseletben jelenik meg. 

A nagykövet úgy nyilatkozott, hogy szívesen vállal szerepet a két ország integrációjában. Elmondta, hogy az új külpolitika melyet képvisel a „diplomácia az emberek életéért” nevet viseli, amely egyben konstruktív és az életet védelmező politikát jelent. 

Buday Barbara

Friss hírek