John Kerry elsőként a kanadai külügyminisztert fogadta

A nemrégiben beiktatott amerikai külügyminiszter, John Kerry elsőként kanadai kollégáját, John Bairdet fogadta  Washingtonban. Az első hivatalos találkozón több témát is érintettek: szó volt többek között Iránról, a szíriai és a mali kérdés rendezéséről, és a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról is.

John Kerry amerikai és John Baird kanadai külügyminiszter találkozóján számos kérdés felmerült. Kerry a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy beszéltek az iráni kérdés rendezéséről, amiben mindketten fontosnak tartják a higgadtság és a kölcsönös tisztelet megtartását. Azonban megismételte, hogy az Egyesült Államok és Kanada elkötelezett abban, hogy egy ország az atomprogramját csakis békés célra használja. Irán számára a diplomácia ajtaja nyitva áll, éljen a lehetőséggel, hiszen ez a nemzetközi közvélemény számára is megnyugtató lenne. Abban az esetben, ha nem él a békés vitarendezés és a tárgyalás eszközével, jogosan számíthat a még erősebb elszigeteltségre. 

John Baird kijelentette, hogy a két ország kapcsolata különösen jó, hiszen történelmileg, kulturálisan és gazdaságilag is szorosan kötődnek egymáshoz; évente sok milliárd dollár értékben áramlik szolgáltatás és áru a két ország között. A közöttük lévő több, mint 5000 mérföld hosszú határ nem elválasztja, hanem éppen összeköti a határmentén élő állampolgárokat, az ott működő vállalkozásokat. 

Kerry hozzátette: sok amerikai polgár számára nem nyilvánvaló, hogy  az Egyesült Államok számára Kanada a legnagyobb energiaszállítópartner. Sok ezer mérföld hosszan nyúlnak el azok a szállítóvezetékek a két ország között, amelyek biztosítják a folyamatos ellátást. Ezt a szoros együttműködést megkívánják őrizni a megújuló energiaforrások területén is.

Kerry elmondta továbbá ,hogy az Egyesült Államok számára Kanada a világ biztonságának és stabilitásának fenntartásában is kiemelt partnere. A két ország hatékonyan együttműködik a NATO keretében, különféle békefenntartó missziókban és vitarendezésekben, illetve az Amerikai Államok Szervezetében.

Kerry Hillary Clintont váltotta az amerikai külügy élén, akit hivatali idejének végén sokan méltatták szakmai teljesítményéért, megnyerő személyiségéért és kiváló diplomáciai érzékéért. Ha hinni lehet a tengerentúlrúl érkező híreknek, mindezt még kamatoztatni is fogja a következő elnökválasztáson. 

Szollár Péter

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »