Szigetvita újratöltve

Kína és Japán között nem változik a diplomáciai helyzet a szigetvitának köszönhetően. Újabb fejezethez érkezett a szigetvita. A napokban Hillary Clinton nagy nyilvánosság előtt tett kijelentésével a japánok oldalára állt a szigetvitában. Ezt Kína nem hagyta szó nélkül. Válaszában felszólította a külügyminisztert, határolódjon el a szigetvitától.

A Senkaku szigetek körüli vita már hosszú ideje óta konfliktust okoz a két ország számára. A konfliktus hátterében a szigetek körülő olajlelőhelyek birtoklásának kérdése áll. Mindkét országnak gazdasági, geopolitikai okai vannak a szigetek feletti fennhatóságot véglegesen megszerezni, ez ugyanis előmozdítaná a presztízsüket a térségben.

A történelmi múlt szemszögéből mindkét államhoz köthetőek a szigetek. Így igazából nem lehet pontosan megmondani, hogy kinek is van „joga” a földnyelvhez. Ha sikerül lezárni a diplomáciai problémát, akkor az új fejezetet nyit a két ország egymáshoz való viszonyában, és némiképp átrajzolja a térség hierarchiáját. Valamint módosítja az érintettekben az Amerikából kialakult képet – olvasható a New York Times hasábjain.

Gregovszki Judit

Friss hírek