Együtt szorongatják meg Iránt

Irán az atomprogramja miatt egyre jobban elszigetelődik. Ebben az elszigetelődésben nagy szerepe van az Amerikai Egyesült Államoknak is. Ugyanis az eddig, az Iránnal szemben alkalmazott szankciók „csak” 40% körüli inflációt idéztek elő, amely ugrásszerűen megnövelte az élelmiszer alapanyagok, és az üzemanyag árait.

A legújabb beavatkozások értelmében azonban a helyzet Iránban februártól még kaotikusabbá válik. Mivel nem fogadják el az iráni devizát külföldi vásárláskor. A vezető pénznemeket pedig, mint a dollár, vagy az euró, csak élelmiszer, gyógyszer, és egyéb, a szociális ellátást elősegítő eszközök vásárlására lehet használni. Az USA mellett érvényesíteni fogja ezt az intézkedést Dél-Korea, és Törökország is.

E két állam élvezi az Amerikai Egyesült Államok barátságát, és támogatását, és voltaképp így hálálják meg az amerikai segítségnyújtást a különféle vitás kérdésekben. Azonban ez azt is jelenti, hogy egy újabb befolyási övezet nyílik a Közel-Keleten Amerika számára, mely jó eséllyel tolhatja el a súlypontokat nem egészséges irányba. Ugyanakkor pedig arra készteti a szankcionált államot, Iránt, hogy rejtett tartalékokat hívjon elő, akár szövetségesek, akár pedig eszközök formájában. Vagyis elképzelhető, hogy az újabb intézkedések ugyanolyan kevés eredményt hoznak majd, mint az előzőek – olvasható a Washington Postban.

Gregovszki Judit

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »