Számon kérik a román feliratokat

A Sepsiszentgyörgyi köztereken és intézményeken elhelyezett kétnyelvű táblák ügyének rendezését sürgeti a háromszéki prefektus.

Codrin Munteanu rámutatott, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat még nem tett eleget a brassói táblabíróság végleges ítéletének, miszerint minden kétnyelvű táblán a román nyelvű feliratnak kell első helyen szerepelnie.

Hasonlóképpen kell eljárni a városban kihelyezett háromnyelvű – magyar, román és angol – turisztikai útmutatók, de az utcanévtáblák esetében is. A bírósági ítélet szerint az önkormányzatnak a parkoló automaták és parkolócédulák esetében is a román nyelvet kell megadnia elsőként. A prefektus sürgeti az önkormányzatot, hogy olyan módon cserélje ki ezeket a táblákat, hogy a román felirat legyen felül, és ugyanakkora méretben, mint a magyar felirat.

Újságírói kérdésre válaszolva Codrin Munteanu elismerte, hogy a bírósági ítélet végrehajtását még nem tudja számon kérni az önkormányzattól, mivel az arról szóló határozatot hivatalosan még közölték.

Antal Árpád polgármester korábban leszögezte: a kétnyelvű táblák ügyében az Európai Emberjogi Bírósághoz fordul, mert Romániában nem tartják be azokat az európai törvényeket, amelyeket az uniós csatlakozáskor az ország parlamentje is ratifikált, nevezetesen a regionális chartát, amelynek értelmében a regionális nyelvek egyenrangúak az ország hivatalos nyelvével. A sepsiszentgyörgyi táblák esetében az önkormányzat azzal érvelt, hogy egy 75 százalékban magyarlakta városban alkalmazkodni kell a nemzetiségi viszonyokhoz, és a magyar feliratnak kell szerepelnie elsőként. „Számomra elfogadhatatlan, hogy az anyanyelvem hivatalos nyelv az Európai Unióban, de szülőföldemen nem” – mondta Antal Árpád.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »