Hillary Clinton vallomást tesz

Az Egyesült Államok külügyminisztere január 23-án fog tanúskodni a képviselőház külügyi bizottsága előtt a bengázi amerikai nagykövetséget ért támadások ügyében – írja a CNN.com. A líbiai amerikai konzulátust 2012. szeptember 11-én érte terrortámadás, amely négy ember, köztük a nagykövet halálát okozta. Clintonnak valószínűleg arra kell majd válaszolnia, hogy a külügyminisztérium hogyan gondoskodott a diplomáciailag fontos személyek biztonságáról.

Ed Royce republikánus politikus főleg arra kíváncsi, hogy a támadást miért nem jelezték előre a titkosszolgálatok, milyen vezetési kudarcok történtek a külügyminisztériumban; valamint milyen hiányosságokat kell kijavítani ahhoz, hogy az amerikai diplomáciai létesítmények nagyobb biztonságban legyenek külföldön. „Fontos, hogy mindent megutdjunk arról, mi történt Bengáziban, mert mindez újból megtörténhet. Az Al-Kaida újabb és újabb merényleteket tervez” – mondta el Royce.

Négy külügyminisztériumi tisztségviselő figyelmeztetésben részesült a múlt hónapban, miután egy független vizsgálat bebizonyította, hogy a konzulátus támadása „rendszerbeli hibákat, valamint vezetési és irányítási hiányosságokat” tárt fel. A jelentés nyilvánosságra kerülése után egy hivatalnok lemondott, három másikat pedig felmentettek feladataik elvégzése alól. Clintont eredetileg decemberben hallgatták volna meg, de akkor ez meghiúsult, mivel a miniszterasszony szervezetében a korábbi agyrázkódása következtében vérrög alakult ki. Hillary Clinton csak a múlt héten tért vissza hivatalába.

Pintér Melinda

Friss hírek