Lance Armstrong beismerte a doppigolást

Lance Armstrong egy Oprah Winfrey-nek adott interjúban beismerte, hogy használt teljesítmény-fokozó szereket kerékpáros karrierje során – írja a The New York Times. Az adást felvételről, helyi idő szerint csütörtökön sugározza majd a televízió. Armstrong hét Tour de France győzelemmel büszkélkedhetett, amíg a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség doppingolás miatt meg nem fosztotta címeitől. A sportoló eddig határozottan tagadta, hogy valaha is illegális szereket használt volna.

Az amerikai kerékpáros abban a reményben ismerte be a doppingolást, hogy ezáltal enyhíthetik büntetését, és a jövőben indulhat más sportágakban is világversenyeken. Jelen állás szerint ugyanis minden olyan sportágban eltiltották a profi sportolástól, amely elismeri a WADA, azaz a Nemzetközi Doppingellenes Szövetség etikai kódexét. A döntés után azt nyilatkozta, hogy egész életére szóló eltiltása tisztességtelen lépés volt, Armstrong azonban továbbra sem szeretne felhagyni a versenysporttal. Korábban azt állította, hogy triatlon- és futóversenyeken is kipróbálná magát.

Amstrong azonban nem csak saját megtépázott renoméját igyekszik visszaállítani. A kerékpársport számos olyan befolyásos szereplője ellen kíván vallomást tenni, akik állítása szerint tudtak doppingolásáról. Tárgyalásokat folytatott az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumával arról, hogy – szintén büntetésének enyhítése érdekében – tanúskodna korábbi csapata, a US Postal tulajdonosai és szponzorai, valamint az amerikai kerékpáros szövetség magas rangú tisztségviselői ellen.

Pintér Melinda

Friss hírek