Hatalmas szmog fojtogatja Pekinget

Hatalmas szmog lepte el a kínai fővárost a napokban, ahol az egészségügyi határérték 16-szorosára rúgó szállópor-koncentrációt mértek.

Egészségre súlyosan veszélyes értékűvé növekedett a légszennyezettség mértéke Pekingben, enyhülésre csak a jövő hét közepére lehet számítani. A kínai fővárost és az ország északi részét ellepő sűrű szmog miatt repülőjáratokat töröltek, a látási viszonyok helyenként száz méterre korlátozódtak. A pekingi önkormányzat környezetfelügyelete második figyelmezetését adta ki két napon belül, a kritikus levegőminőség az állami televízió hírműsoraiban is kiemelt szerepet kapott, amelyekben óva intették a lakosságot otthonaik elhagyásától.

A főváros levegőelemzései a tüdőn áthatolni képes, különböző szennyezőanyagokat tartalmazó finom részecskék nagy koncentrációját regisztrálták, amelynek aránya hivatalos pekingi mérések szerint meghaladta a köbméterenkénti 400 mikrogrammot, az Egyesült Államok pekingi nagykövetsége viszont ennek kétszereséről, 800 mikrogramm feletti értékről tett jelentést. A Világegészségügyi Szervezet normái szerint e 2,5 mikronnál kisebb részecskék (PM 2,5) egy köbméternyi száma ideális esetben nem lépi át a 25 mikrogrammot.

A súlyosan egészségkárosító hatású, légúti és érrendszeri megbetegedésekhez vezető magas szállópor-koncentráció mérését csak a tavalyi évtől kezdték el Kína nagyobb városaiban, miközben az elmúlt évtizedben egyedül Pekingben hatvan százalékkal emelkedett a tüdőrákban elhunytak száma a dohányzás arányának növekedése nélkül.

A légszennyezés témája a kínai mikroblog közösségben is nagy port kavart, véleményformáló bloggerek szólítottak az árnyoldalaitól sem mentes kínai modernizáció újraértékelésére: a gyors gazdasági fejlődés a szénfogyasztás mértékének, valamint a gépjármű-használók számának drasztikus emelkedését is maga után vonta, amelyeknek következtében Kína városainak levegőminősége az ország 2011-ben mért 9,7 millió kilotonna szén-dioxid kibocsátásával a világ legrosszabbjai között van. 

Dóczi Tamás

Friss hírek