Rehn az öngól veszélyeire figyelmezteti a briteket

„A kispadról nem lehet gólt lőni”– figyelmeztette Nagy-Britanniát pénteken Olli Rehn, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa. Rehn szerint aki ma az euró kudarcára fogad, az az események után kullog.

Sokkal jobb bőrben van az euróövezet, mint egy évvel ezelőtt, de az előttünk álló hónapok még nagyon nehéznek ígérkeznek – állapította meg az EU gazdasági és pénzügyi biztosa egy brüsszeli európai think tank, a the European Policy Center (EPC) rendezvényén. „Aki ma az euró kudarccára és az euróövezet felbomlására fogad, az le van maradva az eseményekről” – jelentette ki Olli Rehn.

A Bizottság alelnöke úgy vélte, hogy kettőség jellemzi az európai gazdaság jelenlegi helyzetét. Egyfelől a következő hónapok még minden fronton nehéznek ígérkeznek, és az évmásodik felében csak fokozatosan indul be a növekedés. Arra is felhívta a figyelmet, hogy 11,8 százalékkal történelmi rekordmagasságot ért el az eurózónában a munkanélküliség, még ha nagy is a szóródás az egyes tagállamok között.

Másfelől a pénzügyi piacokon a bizalom helyreállásának jelei láthatók, amit jól illusztrál, hogy Olaszország és Spanyolország az elmúlt napokban sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre tisztességes áron. A biztos emlékeztetett rá, hogy a hosszú lejáratú, tízéves olasz államkötvény-hozamok felára a felére csökkent 2011 óta, és 100 százalékpontos kamatcsökkenés az első évben körülbelül 3 milliárd eurónyi megtakarítást jelentett jelentett Rómának és az olasz adófizetőknek.

Rehn ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az adósságpiacokon tapasztalt normalizálódás eddig nem javított a rendkívül szűk hitelkondíciókon, amelyek elsősorban a déli periférikus országokban akadályozzák a kis- és középvállalkozások kibontakozását. A Bizottság alelnöke több példát is felhozott annak szemléltetésére, hogy az úgynevezett programországokban a versenyképesség helyreállítását célzó reformok meghozták az első gyümölcsüket. Írországban például majdnem 20 százalékkal csökkentek mostanra a munkaerő fajlagos költségei és az ország növekedési pályára állt. A spanyol export pedig 20 százalékkal bővült 2009 óta.

A politikus lényegesnek nevezte a reformerőfeszítések folytatását, de arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyensúly megtalálásában olyan tényezők is szerepet játszanak, mint a globális gazdasági talpraállás, a szabadkereskedelmi megállapodások megkötése például az Egyesült Államokkal, de Európa halódó ipari alapjának a megújítása is.

Olli Rehn a birt kormányhoz is figyelmeztetést intézett, amikor közölte, a brit állampolgárok helyében inkább a középpályáról irányítaná a játékot, mint inkább a kispadról passzívan szemlélje azt. „A kispadról nem lehet gólt lőni” – tette hozzá.

A biztos az államháztartás növekedésbarát konszolidálása mellett is síkra szállt, hangsúlyozva egyúttal, hogy a Bizottság továbbra is differenciált megközelítést alkalmaz a tagállamok speciális helyzetének figyelembe vételével a hiányok elbírálásában. A strukturális hiány csökkentésére helyezik a hangsúlyt, vagyis Rehn ígérete szerint nem veszik figyelembe az egyszeri intézkedéseket és azok hatásait. A Bizottság a nominális hiánycélok teljesítése helyett a költségvetés középtávú fenntarthatóságát tartja majd szem előtt, adott esetben haladékot adva azoknak a tagállamoknak, amelyek végrehajtják a vállalt strukturális deficitcsökkentési erőfeszítéseket. Példaként említette a spanyoloknak, a portugáloknak és a franciáknak tavaly adott haladékokat a költségvetési hiány előírt szintre való leszorítására.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »