Mexikó: nő a diplomácia szerepe a reformok terén

A társadalmi béke megteremtése, a szegénység csökkentése, a minőségi oktatás létrehozása, a nyitott – azaz szabadkereskedelmen alapuló – gazdaságpolitika jelentik a jelenlegi mexikói vezetés prioritásait, amelyek végrehajtásában most az eddigieknél is nagyobb szerepet szánnak a külügynek és a gazdaságdiplomáciának. Az elnök és külügyminisztere a nagykövetek és konzulok idei értekezletén beszélt azokról a célokról, amelyek az elkövetkezendő években meghatározzák az ország külpolitikáját. A találkozóról szóló dokumentumokat a Mexikói Nagykövetség bocsátotta a Kitekintő Latin-Amerika rovatának rendelkezésére.

A napokban Mexikóvárosban rendezték meg a nagykövetek és konzulok  XXVI. értekezletét, amelyen Enrique Peńa Nieto („EPN”) mexikói elnök és José Antonio Meade Kuribeńa mexikói külügyminiszter ismertették a mexikói külpolitika által az elkövetkezendő hat évre kitűzött célokat. A találkozót minden évben megtartják, hogy  Mexikó nemzetközi kapcsolatait, a kihívásokat és a lehetőségeket elemezzék.

A mexikói elnök beszédében elmondta, hogy a 2013-as év biztató az ország számára, több okból is kedvező helyzetben van Mexikó, ami lehetőséget teremt a változásra. Egyrészt a világgazdasági helyzet ellenére egyedülálló a makrogazdasági stabilitás, s relatíve alacsony az államadósság. A Kongresszus által legutóbb elfogadott gazdasági csomagtól további gazdasági erősödést várnak.

Az ország belpolitikai helyzete is kedvez a reformok véghezvitelének, mivel Peńa elnökségének kezdetén a három fő mexikói politikai erő, a PRI, a PAN és a PRD által aláírt „Paktum Mexikóért egy világos megmutatkozása az akaratnak és a széles egyetértésnek, amely a nemzeti politikai erők, a törvényhozók és a Köztársaság Kormánya között van, hogy átformálják országunkat”.

EPN kiemelte a beiktatásakor megfogalmazott öt célt, a béke megteremtését, a szegénység csökkentését, a minőségi oktatás létrehozását, a nyitott gazdaságpolitikát, melynek alapja a regionális fejlesztések lesznek, s végül hogy Mexikó globális felelőssége nőjön az elkövetkezendő években.

A diplomaták kezében a jövő

Elmondta, hogy Mexikó diplomáciai képviselői lesznek üzenetének közvetítői, s ezért megkérte a jelenlevő nagyköveteket és konzulokat, „járuljanak hozzá ahhoz, hogy ez az öt cél kifogástalanul teljesüljön”. „Mexikó nyitott a világra, el fogjuk érni, hogy a külpolitika hozzájáruljon országunk belső fejlődéséhez. Mint Diplomáciai Testületünk része, a munkájuk és az elkötelezettségük döntő lesz abban, hogy más országokkal stratégiai szövetségeket hozzunk létre és különböző projekteket fejlesszünk, amelyek segíthetnek országunk nagyobb gazdasági növekedésének megszilárdításában.” hangsúlyozta.

Nieto véleménye szerint ennek egyik kulcsa, hogy több mexikói ösztöndíjas legyen, akik nemzetközi tapasztalatot szereznek és a legmodernebb ágazatokra specializálódnak, emellett fontos a technológiai csere, ami hozzájárul a mexikói termékek magasabb színvonalához. „Más országok kormányaival fogunk együtt dolgozni, hogy megismerjük a tapasztalataikat és az ország kihívásainak megfelelő közpolitikát fejlesszünk ki. Azt is el fogjuk érni, hogy Mexikónak nemzetközi és regionális szinten is vezető szerepe legyen, a gazdasági, demográfiai és kulturális súlyának megfelelő arányban…” – mondta.

Az elnök arra is kitért, hogy már több nemzetközi utat tett, amelyek során arról győződött meg, hogy nemzetközileg is elismerik a mexikói népet és intézményeket. Még az átmeneti időszak során járt az ország számára stratégiailag fontosabb latin-amerikai államokban, majd európai útra ment, s végül az Egyesült Államokban is tárgyalóasztalhoz ült.

Peńa Nieto elmondta, hogy a külföldi elemzők szerint Mexikónak a jövőben nagy esélye van a fejlődésre, ami bizalmat kelt és felhívja a figyelmet, elvárásai szerint ez megsokszorozhatja a befektetők számát. „Ez egy olyan pillanat, ami fáradtságos munkát és odaadást kíván. A Diplomáciai Testületnek meg vagyok győződve róla, hogy nagyszerű lehetőség lesz az országát szolgálni. Nagykövetek és konzulok, Önök nemzetünk hangjai külföldön. Az Önök kezében van a hatalmas felelősség, hogy emeljék Mexikó presztízsét a világon.” hangsúlyozta.

Külpolitika mint eszköz

Mexikó új külügyminisztere, José Antonio Meade beszédében elmondta, hogy a mexikói külpolitika számára az egyik irányadónak az Enrique Peńa Nieto által megfogalmazott ötödik cél számít, azaz a globális felelősség, mivel annak megvalósítása kizárólag a Külügyminisztérium feladata. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a diplomáciai munka teljes mértékben végigkíséri a kormányzati munkát. „A kormány irányelvei, amelyet a Köztársaság elnöke meghirdetett kivételes útmutatóként szolgálnak majd a Külügyminisztérium és a világ minden régiójában lévő mexikói képviseletek munkájában.” mondta.

A mexikói külpolitikának támogatnia kell a vezetés elképzeléseit a béke megteremtése érdekében. Meade elmondta, hogy a szegénység, a társadalmi szakadék csökkentéséhez és a minőségi oktatás eléréséhez a diplomaták a multilaterális szervezetekben való kiemelkedő munkával járulhatnak hozzá. Különösen az oktatás területén fontos, hogy Mexikó felvegye a kapcsolatot és párbeszédet kezdjen azokkal az országokkal, ahol példás ez a terület.

Meade két célt fogalmazott meg: „a diplomáciánk egyrészt legyen az motor, ami elősegíti a nemzeti fejlődést, amely a Szövetségi Kormány által támasztott prioritásokon alapul, másrészt, hozzájáruljon egy olyan békés, igazságos, törvényes és fejlődő világ létrehozásához, amelyre mindannyian vágyunk.”

A mexikói diplomácia első bizonyítási lehetőségének azt tartja, hogy a kormány Herminio Blanco Mendozát jelölte a Kereskedelmi Világszervezet elnöki posztjára. Blanco Mendoza nemzetközileg elismert, Mexikó számos kereskedelmi szerződésének megkötésében vett rész.

Meade arra is kitért, hogy amellett, hogy az elnökség által megfogalmazott célok elérését segítik, ki kell dolgozniuk egy olyan stratégiát, amely előmozdítja a mexikói érdekeket kétoldali, regionális és multilaterális téren. Sorra vette az ebből a szempontból fontos régiókat. Véleménye szerint az Észak-Amerikával való kapcsolatban országának ki kell használnia a már eddig elért eredményeket, Latin-Amerikában Mexikónak a gazdasági integráció éllovasává kell válnia, míg Európa országaival a jelenlegi kapcsolatokat kell megszilárdítani, mert az érintett országokhoz „mély kulturális örökség kapcsolja Mexikót”. Az ázsiai és Csendes-óceáni térség államaival is szélesíteni és konszolidálni kell a relációkat, mivel azok „gazdasági lendülete és nemzetközi szereplése kulcsfontosságú partnerekké teszi őket.” Afrikával és a Közel-Kelettel történelmileg nem ápolt erős kapcsolatot a latin-amerikai ország, a külügyminiszter szerint ezen kell változtatni.

Emellett az országnak a többoldalú fórumokon is jól kell szerepelnie, globálisan felelős szereplőként kell fellépnie. A jövőben példaként kell szolgálnia azoknak az eseményeknek, amelyeknek Mexikó az elmúlt években házigazdája volt, mint a Húszak Csoportjának (G20) ülése, amelyet 2012-ben Los Cabosban tartottak. A mexikói külügynek szintén célja lesz, hogy az ország részt vegyen a fejlődést elősegítő nemzetközi együttműködésben.

Balla Zsuzsa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »