Szövetségi kütyü kerül az amerikai autókba

A Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség (National Transportation Security Agency) bevezetné, hogy 2014 szeptemberétől minden új, az Egyesült Államokban forgalomba hozott gépjármű rendelkezzen fekete dobozzal, vagy más nevén esemény-adat rögzítővel – jelentette a Wired.

Habár számos autócég már bevezette a fekete dobozokat újabb modelljeikben, a szervezet, akit maga a Kongresszus hatalmazott fel a közlekedésbiztonsági szabályok meghatározására, az elektronikus eszközök beépítését az autóiparban minden vállalat számára kötelezővé tenné.

A szerkezet olyan eseményekről gyűjt adatokat, melyek könnyen balesethez vezethetnek, mint például, a hirtelen gázadás, vagy fékezés. Az így gyűjtött adatállományt ezután a gyártó használja fel az ütközések utáni járműbiztonsági rendszereik működésének összegzésére.

A javaslatot azonban kétkedve fogadják egyes adatvédelmi szakértők, akik szerint az adatállomány eladása biztosítási cégeknek komoly adatvédelmi aggályokat hozhat felszínre. Az Ügynökség február 11-ig várja az amerikaiak véleményét az indítvánnyal kapcsolatban.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »