Véget ért a Mol elleni horvát háború?

Az INA múlt heti rendkívüli közgyűlésén ellenszavazat nélkül megválasztották az új felügyelőbizottsági tagokat. Öt tagot a MOL, három tagot, az elnökkel együtt pedig a horvát kormány jelölt. Utóbbi három piaci megítélés szerint is MOL szimpatizáns tagot is gond nélkül megválasztották, ami arra utal, hogy elcsendesült a magyar olajcég és a horvát kormány közötti vita.

Ivo Sanader volt horvát kormányfőt egy hónapja ítélték 10 év börtönre, a MOL-lal kapcsolatos vesztegetés ügyében. A MOL-INA részvényesi megállapodást, bár a médiában sokat támadta az új kormány, mégis jogi lépések nem indultak az ügyben. Eddig is azt vártuk, hogy egyik fél sem rúgja fel a szerződést, de a gond nélkül lezajlott közgyűlés megerősíti e várakozásunkat.

A horvát kormánynak ugyanis nem érdeke nemzetközi botrányt szítania pont az EU csatlakozása évében, ráadásul a MOL szerint a szerződés a kormány számára is több előnyös pontot kínál. Ilyen például, hogy a felügyelőbizottságban a két fél megszavazza egymás jelöltjeit, illetve a horvát kormány kisebbségi tulajdonosként is beleszólhat stratégiai döntésekbe. Jövőre e speciális jogok különösen felértékelődnek, hiszen az EU csatlakozás kapcsán a horvát állam 25%-ra kell csökkentse a jelenleg 44%-os részesedését az INA-ban.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »