Kína lesz a brazil mezőgazdaság elsőszámú felvevőpiaca

Brazília az idei év első felében eladott mezőgazdasági termékeinek 24,3 százaléka Kínába irányult. Ezzel az ázsiai óriás majdnem megelőzi az Európai Uniót Brazília agrár-külkereskedelmi partnerei között. A dél-amerikai állam pedig mint Kína első számú szójaexportőre hamarosan maga mögé utasíthatja az Egyesült Államokat.

Kínát nem sok választja el attól, hogy Európát elnyomva a brazil mezőgazdaság elsőszámú felvevőpiacává váljon – áll a Brazília-Kína Vállalati Tanács legfrissebb tanulmányában. Az év első felében külföldre szállított brazil mezőgazdasági termékek 24,3%-át a kínaiak vették meg.

Míg Európa 24,6%-os részesedéssel egyelőre még az első helyen szerepel Brazília legfontosabb partnerei között, addig a második Kínát a Közel-Kelet követi 8,2%-kal, Latin-Amerika 7,3%-kal a negyedik, az Egyesült Államok 5,9%-kal pedig az utolsó helyezett az ország öt legfontosabb gazdasági partnerének sorában.

„A szója világpiaci árának emelkedésével Kína valószínűleg még ebben az évben megelőzi az Európai Uniót, de ha most még nem is, legkésőbb 2013-ban ez biztosan megtörténik. És azt is figyelembe kell venni, hogy míg az EU „csak egy blokk”, addig Kína egy egységes ország” – nyilatkozta André Soares, a CEBC kutatási és elemző részlegének vezetője az O Globo munkatársának.

A tanulmányt a hét közepén hozták nyilvánosságra Săo Pauloban “Brazília-Kína egy átalakuló világban” címmel zajló, IV. CEBC Nemzetközi Konferencián.

Az intézmény, a küldetésének lehető magasabb szintű elvégzése érdekében három irányelvet állított fel:

  • Az intézmény a brazil és kínai kormányok, valamint minden vállalati partner érdekét egységesen köteles képviselni
  • A vállalati partnerek közötti párbeszéd elősegítése
  • Elemzések készítése és megjelentetése a kínai-brazil gazdasági kapcsolatok és az üzleti lehetőségek fejlesztése érdekében

Az utóbbi években a kínaiak egyre csak növelték a brazil mezőgazdasági termékek és élelmiszerek felvásárlását. 2008-ban még az erős 32,9%-os európai túlsúly mellett csupán 11,5%-ot képviseltek. A Brazília és Kína közötti kereskedelem megkétszereződött, 8 milliárd USA dollárról (2008) 18 milliárd USA dollárra (2011).

Elemzők szerint a kétoldalú kereskedelem legnagyobb problémája a túlzott termék-koncentráció. Az összes termék közül a szója 66,7 százalékát teszi ki a brazil exportnak, míg a második helyezett cellulóz messze leszakadva követi (7,5%) a harmadik helyen álló cukorral (7,3%). A brazil mezőgazdászok is napról napra jobban függnek a kínaiaktól, egyre kiszolgáltatottabbak.

A tendencia szerint a brazil szója egyre nagyobb teret hódít magának Kínában. Az Egyesült Államok (42%) után Brazília a második legfontosabb szállítója az országnak, 36,9 százalékát biztosítva a kínai szükségleteknek. Az USA-ban az utóbbi időben stagnál a szójatermelés, ugyanis a kukorica termesztésére kezdték áthelyezni a hangsúlyt. Brazíliában azonban van még elegendő rendelkezésre álló megművelhető földterület – ismerteti a legfontosabb trendeket az O Globo.

Melegh-Rocha Huba (Brazília / Rio de Janeiro)

Friss hírek