Peru optimista a határvita kimenetele kapcsán

A perui elnök biztos benne, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság országára nézve kedvező döntést hoz majd a Chilével való tengeri határvita-ügyben. Ezt egy televíziós interjúban meg is erősítette.

A Chile és Peru közötti tengeri határvita ügye kapcsán a perui elnök, Ollanta Humala élő adásban beszélt arról, hogy miért terjesztették az ügyet Hágai Nemzetközi Bíróság (International Court of Justice – ICJ) elé: „a perui álláspont az ügyben teljesen világos: Chile és Peru között nem létezik semmiféle tengerihatár-megállapodás, éppen ezért a Bíróságot kértük meg, hogy jelölje ki Concordiától kezdve a határvonalat, a nemzetközi jogban is ismert egyenlő távolság elvének alkalmazásával.”- írja az Infolatam.

Humala hozzátette, biztos benne, hogy a Bíróság elismeri majd Peru jogait és méltányos döntés fog születni. A kérdéses terület Peru szerint 200 tengeri mérföldön belül van, tehát a kizárólagos gazdasági övezetén belül, Chile álláspontja szerint a vitás terület már a nyílt tenger részét képezi.

A perui kereset – melyet 2008-ban nyújtottak be – szerint a tengeri határ kijelölése kapcsán eddig semmiféle megállapodás nem született a két fél között, pedig Peru az 1980-as évektől kezdve minden erejével azon volt, hogy a vitára tárgyalásos úton megoldást találjon, azonban a chilei fél folyamatos ellenállásába ütközött.

A per szóbeli szakasza december 3-án fog kezdődni, éppen ezért Humala elnök a múlt heti, Párizsban tett látogatása során találkozott azokkal a nemzetközi jogászokkal, akik érintettek az ügyben. Az elnök elmondta, hogy „hogy mi peruiak nyugodtak lehetünk afelől, hogy a szóbeli szakaszban az ország érdekeit képviselő jogászok a professzionalizmus legmagasabb szintjén képviselnek minket, és egy nagyon régóta tartó és kemény munka gyümölcse fog beérni”. Az elnök hangsúlyozta azt is, hogy Peru mindig igyekezett tiszteletben tartani a nemzetközi jogi szabályokat, éppen ezért fordultak a Bírósághoz, melynek ítéletét tiszteletben tartják, akár kedvező, akár kedvezőtlen döntés születik majd. Az ICJ ítéletére azonban 2013-ig még várni kell.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a határvitán kívül a két félnek sok megoldatlan problémával is szembe kell néznie a jövőben, úgy mint a fenntartható fejlődés, a társadalmi fejlődés illetve a regionális integráció.  

Sándor Nóra

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »