A horvátoknak sem érdeke a Mol-megállapodás felrúgása

A MOL jogi igazgatója egy háttérbeszélgetésen beszélt a horvát kormánnyal folyó ügyről, a Napi Gazdaság szerint. Elmondta, hogy a horvát privatizációs törvény értelmében a kormánynak jövő júniusig, az EU csatlakozásig 25%-ra kell csökkentenie jelenlegi 44%-os INA részesedését. A MOL-INA részvényesi megállapodás azonban olyan speciális jogokat ad a horvát kormánynak, melyeket egyszerű 25%-os tulajdonosként nem tudna érvényesíteni. Ilyen például, hogy mindkét fél elfogadja egymás jelöltjeit a felügyelő bizottságba, valamint a horvát kormány elveszíthetné beleszólását olyan fontos kérdésekben, mint az INA egyes tevékenységeinek esetleges megszüntetése.

Ez megerősít bennünket a korábbi véleményünkben, hogy a horvátok nem rúgják fel a részvényesi megállapodást. A volt kormányfő, Ivo Sanader elítélése és a MOL elleni média nyilatkozatok inkább belpolitikai töltetűek, a horvát kormánynak az EU csatlakozás előtt nem lenne érdekük komolyabb diplomáciai botrányt kreálni. Az új információ véleményünk szerint hozhat egy kis fellendülést a hányattatott sorsú MOL árfolyamban.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »