Új határátkelőhelyek nyílhatnak Magyarország és Románia között

Több mint ötven új közúti határátkelőhely létesülhet Magyarország és Románia között – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár pénteken arról állapodott meg Ovidiu Ioan Silaghi román közlekedési és infrastruktúraügyi miniszterrel és Septimiu Buzasu közlekedési államtitkárral, hogy megkezdik a tárgyalásokat a közös határszakaszon kijelölendő, a tervek szerint 57 új közúti határátkelőhely megépítését lehetővé tevő keretegyezményről.

A szatmárnémeti, közúti és vasúti témában folytatott megbeszélésen a román fél a belügyminisztérium államtitkárát jelölte ki főtárgyalónak, míg magyar részről Völner Pál vezeti az egyeztetéseket – áll a dokumentumban.

A tárca tájékoztatása szerint a tervezett magyar-román keretegyezmény a Szlovákiával létrejött és ratifikált, államhatáron található és megépítendő utakhoz tartozó közúti határátkelőhelyekről szóló megállapodás mintájára készülne. A dokumentum mellékletében nevesítendő utak, hidak, kompok, kerékpárutak létrehozása és fejlesztése újabb, külön államközi szerződések megkötése nélkül is lehetségessé válik. Az egyezmény közös elfogadásával a tervezett útszakaszok gyorsabb ütemben épülhetnek meg a helyben rendelkezésre álló forrásokból, uniós vagy egyéb támogatással – emelték ki.

A minisztérium tájékoztatása szerint a magyar-román határszakasz 448 kilométer hosszú, amelyen jelenleg 10 közúti határátkelő van, egymástól átlagosan 45 kilométer távolságra. A felmérések szerint további 57 határátkelő kiépítésére várható reális igény. Megvalósításuk esetén a határt 6,7 kilométerenként lehet majd keresztezni, ami nyugat-európai példák alapján is kielégítőnek mondható – olvasható a közleményben.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »