A szíriai ellenzék megnevezte franciaországi nagykövetét

Francois Hollande francia elnök a Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalíciójának vezetőivel találkozott szombaton Párizsban és előzetesen megállapodtak arról, hogy a nemrég létrehozott szervezet nagykövetet helyez Franciaországba, amint megalakul és nemzetközi elismerést nyer a szíriai ellenzék átmeneti kormánya.

Az új nagykövet Mounzir Makhous lesz, aki szíriai alavita és tagja volt a szombaton Párizsba érkező delegációnak. A francia elnök megígérte, hogy találnak egy másik épületet a nagykövetség számára, mivel az Aszad-kormány képviseletének épülete, amely jelenleg üres, szíriai tulajdonban van.

Franciaország az egyetlen európai állam eddig, amely az új ellenzéki csoportot a szíriai nép kizárólagos képviselőjének ismerte el. A szombati találkozó megerősítette a francia elnököt abban, hogy az új csoport a szíriai egységet és békét tűzte ki végcélnak.

Hollande a találkozó után elmondta, hogy az európai külügyminiszterek hétfői brüsszeli találkozóján előveszik majd a fegyverembargó feloldásának lehetőségét, ami egy fontos lépés lehetne ahhoz, hogy a szíriai ellenzéknek fegyvereket küldjenek, míg eddig kizárólag békés eszközökkel segítették azt.

Éva Ádám

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »