Rómában ülésezett az Interpol

Több mint száz országból érkeztek a rendőrség képviselői és különleges ügynökei Rómába, az Interpol november 5-8 között megrendezésre kerülő idei közgyűlésére, ahol olyan fontos kérdések kerültek terítékre, mint a szervezett bűnözés elleni küzdelem, a terrorizmus és az illegális bevándorlás. A jelenlévőket a szünetekben a James Bond-filmekbe kívánkozó, legfejlettebb biztonságtechnikai eszközök bemutatója várta – számol be az olasz és a nemzetközi sajtó.

Az olasz főváros egyik legelegánsabb szállodája, a Rome Cavalieri Waldorf Astoria adott otthont a 81. Interpol Közgyűlésnek, amelynek nyitányaként több mint száz ország igazságügyi, védelmi és belügyminiszterei találkoztak. Az ülést az olasz belügyminiszter, Anna Maria Cancellieri nyitotta meg, aki felolvasta Mario Monti kormányfő és Giorgio Napolitano köztársasági elnök üzenetét.

A közgyűlés legfontosabb témái az illegális bevándorlás, az informatikai bűnözés és a terrorizmus, valamint a tengeri kalózkodás, az emberkereskedelem és a szervezett bűnözés elleni küzdelem voltak.

A miniszterasszony felhívta a figyelmet a globalizáció azon negatív hatásaira, amelyek többek között az alvilág mechanizmusainak fejlődésében is megmutatkoznak: az egyes maffiák számára a határok nem jelentenek akadályt, gyakorlatilag a világ bármely pontján képesek üzleti tevékenységet kifejteni. 

A több mint 100 országból érkezett 150 rendőrségi delegáció képviselőinek száma meghaladta az 1000 főt. A különleges ügynökök tömegében a rend négylábú őrei is képviseltették magukat Gastone, a híres nyomozókutya személyében – írja a La Repubblica olasz napilap. A labrador a robbanóanyagokat kiszűrő ellenőrzésekért felelős csapat részeként lehetett jelen a tekintélyes társaságban.

A 81. közgyűlés történelmet írt, mivel a francia Mireille Ballestrazzi személyében most először választottak női elnököt az Interpol élére. Érdekesség, hogy ő volt az első olyan nő is, aki a szervezett bűnözés elleni különleges francia egységet irányíthatta. Ballestrazzi eddig az Interpol európai végrehajtó bizottságának alelnöke volt, 2010 óta a francia bűnügyi rendőrség alelnöki tisztsége is az övé – ez utóbbit jelenleg is megtarthatja. Az Interpol kulcspozíciója egyébként nem az elnöki, hanem a főtitkári tisztség, amelyet továbbra is az amerikai Ronald Noble tölt be.

A közgyűlés résztvevőit pénteken XVI. Benedek pápa is fogadta. A Szentatya a nemzetközi biztonság egyik védőbástyájának nevezte az Interpolt és a bűntények visszaszorítása érdekében nagyobb nemzetközi együttműködést sürgetett – számol be a Vatikáni Rádió. Az utóbbi években egyre kiterjedtebbé és agresszívabbá váló bűnözés elleni küzdelem fontos szereplői az állampolgárok is, akiknek össze kell fogniuk a rendfenntartó erőkkel – nyilatkozta Dominique Mamberti érsek, a vatikáni államközi kapcsolatok titkára. A Vatikán 2008 óta tagja az Interpolnak.

A komoly témák megvitatása mellett természetesen egy kis lazításra is jutott idő, mégpedig egy olyan program keretében, amelynek témája szintén a biztonságpolitika. A szálloda tárgyalóterméhez vezető folyosókon ugyanis megannyi stand várta a vendégeket, amelyeken a legmodernebb csúcstechnológiával készült nyomozási eszközöket vonultatták fel. A biztonsági kamerákhoz gyártott, a gyanús személyeket automatikusan észlelő szoftverektől kezdve a digitális ujjlenyomatokat és szerves anyagokat kimutató kiteken keresztül a sérült elektronikus berendezésekből informatikai adatok kinyerésére képes berendezésekig megannyi James Bond-filmekre emlékeztető eszközöket csodálhatott meg a közönség. A kiállítók közül nem hiányozhatott természetesen az Interpol standja sem, amely a nemzetközi rendőrség védjegyével ellátott szuveníreket kínálta.

Tóth Barbara

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »