Bashir: Izrael az elsőszámú ellenség

Omar Bashir Szudán szaúd-arábiai nagykövetségén kijelentette: országának két lehetősége maradt az Izrael-kérdés rendezésére. Az egyik, hogy normalizálják a kapcsolatot a két ország között, ám szerinte ez lehetetlen. A másik, hogy szert tesznek „olyat technológiára, mellyel egy hasonló támadást lehet Izrael ellen végrehajtani,” utalva az október 23-i, kartúmi fegyverraktár elleni incidensre, mellyel a szudáni vezetés Izraelt vádolja. A közel-keleti ország továbbra is tagadja a vádakat, ugyanakkor fenntartják azon véleményüket, hogy az afrikai ország fegyverek becsempészésével támogatja a Hamaszt.

Bashir megragadta a lehetőséget, hogy Abyeivel kapcsolatban is megnyilatkozzon. Kijelentette: „Abyei Szudán része lesz a jövőben”, mert lakói, a baggarák közé tartozó misszeria arabok valójában csak „vendégül látják” az ott élő dinkákat. Ez a megnyilvánulás ronthat Szudán és Dél-Szudán – egyébként javulgató – viszonyán, pedig az Afrikai Unió arra kötelezte a két Szudánt, hogy december 5-ig egyezzenek meg Abyei hovatartozásáról.

A szudáni elnök beszédét Szudán szaúd-arábiai nagykövetségén mondta el, pár nappal azután, hogy négy hónapon belül második alkalommal hajtottak végre rajta műtétet. Az állami média szerint Bashir hangszálain „apró sebészeti beavatkozást” kellett végrehajtani.

Weszprémy Gábor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »