A kínaiak négyötöde változást akar

Egy szerdán nyilvánosságra hozott felmérés szerint a nagyvárosokban élő kínaiak négyötöde szerint politikai reformokra van szükség.

A kínaiak négyötöde támogatná a politikai reformokat – derült ki a Global Times című kínai állami lap szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint a lakosság több mint kétharmada úgy véli, a kormányzásnak átláthatóbbá és a korrupcióval szemben ellenállóbbá kell válnia. 

A korrupció a kutatásban egyébként is mint a társadalmi béke legfőbb veszélyeztetője szerepelt, és az újság szerint „a legtöbb kínai szerint az országnak bele kellene kezdenie a politikai reformokba”. Hasonlóan komoly veszélyt jelent a kínaiak szerint a szegények és gazdagok közti szakadék mélyülése és a szociális ellátórendszer lyukai.

Az újság egy nappal a Kínai Kommunista Párt (KKP) 18. kongresszusa előtt hozta nyilvánosságra ezeket az eredményeket. A kongresszus apropója a kínai hatalomváltás, ugyanis Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök megbizatása egyaránt lejárt, és utódaikat most fogják megnevezni a legfelsőbb kínai vezetés, a Politikai Bizottság Állandó Bizottságának további öt tagjával együtt. 

Az új elnök és miniszterelnök komoly feladattal néz szembe, mivel a kínai növekedés folyamatosan csökken (most 7,4%, ez 2009 óta a legalacsonyabb negyedévi eredmény), és a szakértők szerint az elmulasztott reformok miatt a kilátások sem jók. 

A KKP döntései általában zárt ajtók mögött születnek, és az országban erős a cenzúra, ezért is különös az újság időzítése. A felmérésből kiderül az is, hogy a kínaiak kétharmada gondolja az ország elmúlt tízéves teljesítményét kielégítőnek vagy elég jónak, és ugyanennyien gondolják, hogy a reformoknak fokozatosan kell megtörténniük, valamint hogy a kormányzatnak a következő öt évben szélesítenie kell az egészségügyhöz, szociális ellátáshoz és nyugdíjhoz való hozzáférést.

A kutatás alapjául 1200 fős minta szolgált, hét nagyváros, köztük Sanghaj és Peking lakosaiból, és egy kutató szerint összhangban van a korábbi felmérések eredményeivel is. Hasonló felmérések egyébként rendszeresen jelennek meg a kínai állami médiában.

Tóth Á. Ambrus

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »