Négy tibeti gyújtotta fel magát egy nap alatt

Egy 15 éves szerzetes és két 16 éves társa, valamint egy tibeti nő gyújtotta fel magát egy napon – a szerdai esetekről a londoni székhelyű Free Tibet szervezet jelentése alapján számoltak be hírügynökségek csütörtökön.

A száműzetésben tevékenykedő tibeti kormány szóvivője később azt közölte az AFP francia hírügynökséggel, hogy csütörtökön két újabb eset történt, így 48 órán belül hatra nőtt az önégetők száma.

A Free Tibet közleménye szerint a legfiatalabb önégető a helyszínen meghalt, két társát kórházba szállították, állapotuk nem ismert. Ez volt az első dokumentált eset, hogy egyszerre hárman követtek el öngyilkosságot Szecsuan Apa megyéjében.

A 23 éves tibeti nő, akinek volt egy ötéves gyermeke, a nyugati Csinghaj tartományban végzett magával egy legelőn, miután a motorkerékpárjából leengedett benzinnel leöntötte magát. Családja hazaszállította, állapota nem ismert.

A két csütörtöki áldozat nevét és korát nem közölték, egyikükről – aki szintén Csinghajban hajtotta végre tettét – biztosan tudni, hogy meghalt.

2011 márciusa óta több tucat tibeti követett el öngyilkosságot hasonló módon, a Free Tibet szerint több mint kétharmaduk volt 25 évnél fiatalabb. A jogvédő és emigráns szervezetek azt állítják, hogy az önégetések tiltakozások a „kínai uralom”, a vallásszabadság korlátozása ellen, és a dalai láma melletti kiállás kifejeződései.

Megfigyelők szerint az utóbbi időben megszaporodott önégetések és a „szabad Tibet” melletti demonstrációk összefüggésben vannak a Kínai Kommunista Párt csütörtökön kezdődött pártkongresszusával. Ez nem az első eset, hogy tibetiek nagy országos politikai eseményekre időzítik tiltakozásaikat a nagyobb figyelem elérése érdekében.

Mészáros Tamás

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »