Recesszió várható Japánban

Éves összevetésben 68,7 százalékkal csökkent Japán folyó fizetési mérlegének aktívuma szeptemberben csütörtökön közzétett adatok szerint, elemzők szerint a szigetország gazdasági recesszióba léphet.

Japán folyó fizetési mérlege szeptemberben 503,6 milliárd jenes (mintegy 5 milliárd eurós) többletet mutatott, jelentősen elmaradva a korábban várt 762 milliárdtól.

Szezonális kiigazítás után a szeptemberi mérleg 142 milliárd jenes deficitet mutatott, amire 1981 óta nem volt példa a szigetországban – közölte a pénzügyminisztérium.

Az április és szeptember közötti időszakban éves összevetésben 41,3 százalékkal csökkent a mérleg többlete. Ugyanezen időszakban az árukereskedelmi deficit értéke 1389,5 milliárd jennel 2619,1 milliárd jenre nőtt.

Szintén csütörtökön közzétett adatok szerint szeptemberben 4,3 százalékkal 686,2 milliárd jenre esett a gépipari megrendelések értéke, ami sorozatban a második havi csökkenés. Ugyanakkor a kormány felmérése 5 százalékos megrendelésbővülésre számít október és december között.

Elemzők szerint a folyamatosan romló adatok arra engednek következtetni, hogy a japán gazdaság recesszióba léphet. A Dow Jones által megkérdezett 15 közgazdász szerint a harmadik negyedévben éves összevetésben 3,9 százalékkal csökkent a szigetország GDP-je. A szakértők úgy vélik, a gazdaság zsugorodása a negyedik félévben is folytatódik, így az év végére hivatalosan is recesszióba süllyedhet Japán.

Az első két félévben 5,3, illetve 0,7 százalékos növekedést produkált a japán gazdaság.

A kormány helyi idő szerint kedd reggel hozza nyilvánosságra a hivatalos GDP-adatokat.

Mészáros Tamás

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »