Romney magára haragította Olaszországot

Néhány nappal a választások előtt az Amerikai Egyesült Államok két elnökjelöltje között a Chryslerrel kapcsolatba kerekedett vita. Mitt Romney megsértette a FIAT és a Chrysler vezérigazgatóját, aki most Barack Obama kampányában kapott főszerepet. A republikánus elnökjelöltnek pár napja már azzal is sikerült az olaszokat magára haragítania, hogy kampányában Olaszországot negatív példaként állította be.

Romney támadása

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Barack Obama republikánus kihívója egy Ohio államban vetített televíziós kampányspotban azzal vádolta az elnököt, hogy a Chryslert eladta az olaszoknak, akik a Chrysler Jeep márkájú terepjáróit ezentúl nem az ohioi Toledóban, hanem Kínában fogják gyártatni. A detroiti cég a FIAT-ba történő beolvasztásával így tehát nem csupán a Chryslert tette tönkre, hanem munkanélküliségbe taszított több ezer amerikai munkást is. 

Obama ellentámadása

Miután Sandy dühe alábbhagyott, Barack Obama nem késlekedett méltó választ adni kihívója vádjaira. Tán akaratán kívül, de mindenképpen remek időzítéssel sietett az elnök segítségére Sergio Marchionne, a FIAT vezérigazgatója, aki egyértelműen cáfolta, hogy a jeepek gyártását Kínába helyeznék át. A demokratáknak ez épp elég volt ahhoz, hogy elkészíthessék az „ellen-kampányspotot”, amely azt hivatott bemutatni, hogy a Chrysler és a FIAT között 2009-ben létrejött megegyezés Barack Obama gazdaságpolitikájának emblematikus lépéseként könyvelhető el; az elnök célja ugyanis az volt, hogy megmentse a nemzeti autógyártást és növelje a foglalkoztatottak arányát az Egyesült Államokban. 

A „Romney-style”

A spot a szuggesztív „Romney-style: Hogyan tegyük tönkre kampányunk hitelességét öt egyszerű lépésben?” címet kapta. Célja az, hogy leleplezze Mitt Romney „hazugságait”, amelyekkel kampánya során igyekszik elnyerni az amerikai választók bizalmát – jelen esetben Ohio államban. Az egyik „fő fegyver” maga a vezérigazgató, akinek fényképe alatt olvasható a tőle származó idézet, amellyel a republikánusok ohioi spotjában elmondottakat cáfolja és amelyet a videó megjelenését követő napon e-mailben elküldött a Chrysler összes alkalmazottjának is: „a Jeep gyártása nem kerül át az Egyesült Államokból Kínába. Aki ennek ellenkezőjét állítja, az téved”. 

Marchionne szerint Romney megsértette az olaszokat

A Corriere della Sera olasz napilapnak adott interjújában a FIAT vezérigazgatója elmondta, zavarban van, amiért belekeverték őt a republikánus elnökjelölt kampányába. „Itt úgy hívnak, „az amerikai”, míg amonnan felidegesített az a bizonyos megvető „olaszok” címke, amellyel Romney megbélyegezte a FIAT-ot. Azt hiszem, ez nem csak nekem, hanem semelyik más olasznak sem tetszik” – nyilatkozta Marchionne.

Nem ez volt Romney első „rossz húzása” Olaszországgal szemben

Az olasz sajtó pár napja a republikánus elnökjelölt egy másik nyilatkozatára is lecsapott. Virginiai kampánybeszédében Romney akkor az elnök gazdaságpolitikáját támadta, mondván a Barack Obama által képviselt, hatalmas kiadásokkal járó politika olyan komoly gazdasági válságba juttathatja az országot, amely Európában Olaszország és Spanyolország esetében tapasztalható. A hírből több olasz napilap a „sértő-lesajnáló” hangvételt emelte ki olyan címekkel, mint „Romney: „Obamával Olaszország sorsára jutunk””. 

Az olasz képviselők visszavágnak Romneynak

Pártállástól függetlenül több olasz politikus is megragadta az alkalmat, hogy reflektáljon az Olaszországgal, mint negatív példával riogató amerikai republikánus kampányra. „Romney azt állítja, nem akar Olaszország sorsára jutni? Nos… az USA máris úgy végezte, mint Olaszország, hiszen ugyanolyan hátrányokkal rendelkeznek, mint mi, például a deficittel. Ellenben nincs birtokában olyan előnyös dolgoknak, mint például a mi életszínvonalunk” – vélekedik Gianfranco Polillo, gazdasági és pénzügyekért felelős államtitkár. A balközép demokrata párt egyik képviselője, Walter Verini a Romney által követett politikai kultúrát teszi felelőssé a világgazdasági válságért, így a republikánus jelölt szerinte jobban tenné, ha nem oktatna ki másokat. Osvaldo Napoli, a jobbközép Szabadság népének képviselője pedig kijelentette, Romneynak egyrészt nincs kormányzási tapasztalata, másrészt „nincs tisztában az európai helyzettel”. A kritizált amerikainak azonban mégiscsak van legalább egy hatalmas érdeme: csak kevesen képesek ugyanis elérni, hogy az olasz politikai pártok között konszenzus alakuljon ki egy bizonyos kérdésben.

Tóth Barbara

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »