Sandy elfeledett áldozatai

A Sandy hurrikán pusztítása napi téma a világsajtóban, az Egyesült Államok két leginkább sújtott állama, New Jersey és New York kap kiemelt figyelmet, a hurrikán azonban a Karib-térségben is követlet áldozatokat, leginkább Kubát és Haitit tépázta meg, erről azonban alig, vagy egyátalán nem szólnak a híradások.

A természet nem kegyes Haitihez

Haiti a mai napig nem heverte ki a 2010-es, a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengést, majd a kolera járványt és az Isaac trópusi vihar rombolását. Haiti egyébként is Latin-Amerika legszegényebb állama, s az éhezők számát tekinte a világrangsor harmadik helyén áll.

Sandy a hivatalos adatok szerint Haitin 54 ember életét követelte, az eltűntek száma 21. A hurrikán első kategóriás volt, amikor lecsapott a kis karibi szigetországra. Az esőzések áradásokat okoztak, ezzel nemcsak az egészségügyi helyzetet rontotta – ugyanis egy újabb kolera járvány is kialakulhat -, hanem Haiti déli részén a banán- és kukoricatermés több, mint 70 százalékában kárt okozott.

Laurent Lamothe miniszterelnök „hatalmas mértékű katasztrófának” nevezte Sandy pusztítását, Michell Martely elnök pedig harmincnapos szükségállapotot hirdetett. A Nemzetközi Vöröskereszt adatai szerint 7 061 családot érintett a katasztrófa, 15 000 otthon szenvedett károkat és 6 790 ember kényszerült menekülttáborba.

Javier Castellanos, a Vöröskereszt latin-amerikai kirendeltségének elnöke elmondta, hogy most a médián múlik, hogy a Karib-térségben okozott pusztítás ne múljon feledésbe. Castellanos elmondta, hogy Kuba, Jamaica, Haiti és a Dominikai Köztársaság szenvedte a legtöbb kárt, és ezeknek az országoknak a felépülése jelentősen függ a nemzetközi figyelemtől.

A szomszédos Dominikai Köztársaságban a Nemzetközi Vöröskereszt helyi vezetője, Ligia Leroux Ramírez két halottról, 5 000 fedél nélkül maradt emberről, 70 elszigetelt településről és 90 megrongálódott vízvezetékről számolt be. A szervezet ivóvizet juttat a kórházakba, iskolákba, menedékhelyekre és idősek otthonába.

Sandy Kubával sem tett kivételt

Kubában október 25-én hajnalban, öt órán át tombolt a vihar, 11 ember vesztette életét, ezzel Sandy az utóbbi idők legpusztítóbb hurrikánjává vált a szigetország történetében. A Nemzetözi Vöröskereszt adatai szerint 75 000 ember károsult, 15 323 ház dőlt össze és 132 733 rongálódott meg, rengetegen húzták meg magukat a barátaiknál, vagy rokonoknál. Az anyagi károkat előzetes becslések 80 millió dollárra teszik.

Santiago de Cuba megye keleti részét sújtotta leginkább a hurrikán, ahol az áradások áramszünetet okoztak, épületeket és ültetvényeket tettek tönkre. Raúl Castro elnök a terület bejárása után elmondta:„A valóság felülmúlja a sajtóban vagy a telvízióban mutatott képeket: Santiago megrendült, egy lebombázott városnak tűnik.” Az elnök azt ígérte, hogy a helyreállításig a helyszínen marad, „Santiago az Santiago, ellenállt viharoknak és háborúknak, és ezen is túl fog jutni.” – nyilatkozta optimista hangvételben Castro.

A legnagyobb problémát a lakhatatlanná vált vagy ledőlt házak jelentik, a kubai vezető azt tanácsolta az érintetteknek, hogy ha van elég jövedelmük, akkor azt a helyreállításba kell fektetni, a rászorulóknak a Kormány hitelt vagy segélyt fog nyújtani. Az ellenzéki Emberi Jogok és Nemzeti Megbékélés Kubai Bizottsága (CCDHRN) arra kérte a kormányt, hogy egy évig tegye vámmentessé a magánvállalkozások, kormányok vagy nemzetközi szervezetek által küldött gyógyszereket, élelmiszereket.

Santiago de Cubán kívül még Holguín, Guantánamo, Las Tunas, Camagüey és Granma tartományban is jelentős a pusztítás.

Jamaikában egy ember vesztette életét, 18 000 személynek rongálódott meg az otthona és 31 000-nek vesztek kárba a mezőgazdasági terményei. Portia Simson Miller, az ország miniszterelnöke elmondta, hogy a csapás előtt is komoly gazdasági kihívásaik voltak, Sandy rontott a helyzeten.

Puerto Rico „szerencsésebb” volt, a hatóságok egy halottról számolnak be, a nagy kárt itt is az áradások okozzák.

A Bahamákon a rendőrség szintén egy halottról adott hírt, valamint 300 millió dollár anyagi veszteségről.

A hurrikán által okozott károk és az emberi áldozatok mindegyik érintett országban ugyanolyan veszteséget és fájdalmat jelentenek. Azonban míg az Egyesült Államok a világ vezető gazdasági nagyhatalmaként a médiafigyelemtől függetlenül, előreláthatóan könnyen felépül a pusztítás után, addig a Karib-térség országainak ez évekbe fog kerülni, a helyzetükön javíthatnak a külföldi adományok, segélyek amiknek azonban feltétele, hogy az északi szomszédhoz hasonló nemzetközi figyelmet kapjanak. 

Balla Zsuzsa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »