Nagy víziók összecsapása

A jövő heti elnökválasztás Amerikában a nagy víziók, ideológiák összecsapása lesz elsősorban.

A CBN News szerint még maguk az elnökjelöltek is azt hangoztatják, hogy nem csak pártokra vagy jelöltekre szavaznak, hanem víziók, elképzelések mellett teszik le voksukat. Ez a választás igazi tétje. Ezt a két jövőre vonatkozó elképzelést vitatták meg a meghívottak a tízedik éves „Titánok összecsapása” elnevezésű vitaesten, mely eseményt a Regent Universityn tartották meg. A Demokrata Pártot Dee Dee Myers a Clinton adminisztráció volt médiafelelőse és Edward Rendell Pennsylvania ex-kormányzója képviselték. A republikánusok részéről Rick Santorum Mitt Romney korábbi ellenfele a republikánus előjelölési verseny során, valamint Haley Barbour Mississippi volt kormányzója. 

A vitát a gazdasági kérdések megvitatásával kezdték. Barbour kormányzó kijelentette, hogy „a gazdaság nemzetbiztonsági kérdés is, így nem lehet elhanyagolni, hiszen ha az ország gazdasága nincs rendben, nem tarthatja fenn nagyhatalmi státuszát sem hosszútávon.” A vitában szó volt még az abortuszról, a külpolitikáról és az adókról is. „Alapító atyáink és az egész ország alapvető elve, hogy a polgárok jogai Istentől származnak és nem a kormányzat adta nekik” határozta meg Santorum a republikánusok fő alapelvét. A demokraták színeiben jelenlévő Edward Rendell szerint „a kormány fő feladata a változás motiválása és beindítása. A legfontosabb, hogy az állam elősegítse a fejlődés és a beruházások növekedését és létét, ezzel esélyt adva olyan polgároknak is, kik rosszabb feltételekkel indultak neki az életnek.” 

A víziók kiélezett versenyt folytatnak a választások előtti utolsó percekig is, mint láthatjuk. A felmérések szerint Mtt Romney 50%-on, míg Barack Obama 47%-on áll és maga Rendell kormányzó is figyelmeztette a demokratákat többször is, hogy ideje összeszedni magukat, mert akár az 1988 óta folyamatosan demokrata Pennsylvania is a konzervatívok markaiba kerülhet. Jól látszik tehát, hogy izgalmas és szoros versenynek nézünk elébe, ahol az Amerikáról alkotott nagy víziók összecsapásának kimenetele fogja meghatározni nem csak az USA, de akár az egész világ jövőjét az elkövetkezendő négy évben. 

Kováts Megyesi Bálint

Friss hírek