Horvátországot vették célba a Gripenek

Horvát sajtóinformációk szerint könnyen elképzelhető, hogy elavult harci repülői felújítása helyett Zágráb mégis új gépeket vásárolna. A Saab képviselője szerint a svéd cég olyan ajánlatot tett a horvát kormányzat asztalára, mely katonai és gazdasági értelemben is nagyobb előnyöket nyújt a délszláv országnak, mint a mára jócskán elavult MiG-21-es harci gépek felújítása.

A svédek a magyar utat kínálják

Pierre Gauffin a Gripen kampány horvátországi vezetője szerint Horvátország akkor jár a legjobban, ha Csehország vagy éppen Magyarország útjára lép és megfelelő ellentételezés fejében a svéd harci repülőket választja a MiG-ek élettartamának meghosszabbítása helyett.

A horvát sajtó kérdéseire válaszoló Gauffin nyilatkozatában kiemelte; Magyarországra az ellentételezési ügylet keretében mintegy 700 millió eurónyi összeg érkezett, mely számításai szerint 10 ezernél is több új munkahely születését tette lehetővé, többek között a járműiparban, a könnyűiparban vagy éppen az elektronikai szegmensekben.

A svéd cég képviselője ezzel együtt állítja; a délszláv állam esetében még a fentieknél is jelentősebb beruházásokkal járulnának hozzá a sikeres üzletkötéshez. A kereskedelmi, pénzügyi beruházások mellett ugyanis szárnyra kapott az az egyenlőre még meg nem erősített híresztelés, mely szerint az északiak megrendeléseikkel vagy akár konkrét befektetésekkel mentenék meg az egyik csőd közelbe kerülő, ugyanakkor nemzeti büszkeségnek számító horvát hajógyárat.

Svédország továbbá garantálta, hogy a horvátokhoz érkező befektetések nem várnák meg a harci repülők szállításának időpontját, hanem azok áramlása mindjárt a kontraktus megkötését követően megindulna.

Az üzletnek Magyarország is részese lenne

A Večernji list beszámolója szerint a nyolc Gripen (ebből hat együléses) 2014. január 1-jén kerülhetne a horvát légierő kötelékébe, de a pilóták svédországi és hazánkban történő kiképzése akár azonnal megkezdődhetne.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »