Dél-Szudán ratifikálta a Szudánnal kötött megállapodást

A dél-szudáni parlament kedden jóváhagyta a Szudánnal kötött határ- és olaj megállapodást, amely remélhetőleg rendezni fogja azokat a problémákat, amik a két országot majdnem visszataszították a közel két évtizeden keresztül dúló polgárháború szélére. Az egyezmény keretein belül Dél-Szudán újraindíthatja nyersolajexportját, mely gazdaságának egyik legfőbb forrása, írja a Reuters. Bár az egyezménynek köszönhetően, amelyet a szudáni parlamentnek is jóvá kell még hagynia, számos korábbi vitás kérdés megoldódhat, több téma, így például a két ország közötti demarkációs vonal részleteiről további tárgyalásokra számíthatunk.

A dél-szudáni parlamentben elsöprő többséggeljóváhagyott egyezmény értelmében egy 10 km széles demilitarizált zónát hoznának létre a két ország határa, illetve bizonyos vitatott területek mellett. Utóbbi ellen azonban számos dél-szudáni közösség utcára vonult tiltakozásképp, attól tartva, hogy az egyezménynek köszönhetően területük Szudán fennhatósága alá kerülne. Bár kicsi az esély arra, hogy e tiltakozások megakadályozzák az egyezmény megkötését, mégis felhívják a figyelmet arra, hogy a két országnak milyen nehézségekkel kell szembenéznie a hosszú távú és sikeres együttműködés elérése érdekében.

A két Szudán még idén szeptemberben állapodott meg egy demarkációs vonal létrehozásáról, illetve a dél-szudáni olaj kitermelésének – ami az ország GDP-jének 98 százalékát teszi ki – újraindításáról, azonban a tényleges ratifikálás ezidáig váratott magára. A megállapodás értelmében a két ország elismeri egymás valutáját is, valamint rendelkezik a másik ország határán belül ragadt állampolgárok státuszáról is. 

Dél-Szudán és Szudán 2011-ben vált ketté egy 2005-ös békeegyezmény következtében. Az olajkitermelés közel 80 százaléka Dél-Szudánhoz került, aminek következtében a két ország közti feszültség egyre fokozódott. Mivel Dél-Szudán csak északi szomszédján keresztül tudja exportálni a kitermelt kőolajat, Szudán magas tranzakciós díjat számolt fel Jubának. Az ebből származó félreértések egészen odáig fajultak, hogy a napi 350 ezer hordós olaj kitermelését Dél-Szudán hosszú hónapokra felfüggesztette. A nézeteltérések idén áprilisban majdnem háborúhoz vezettek. Az együttműködési megállapodás értelmében a demarkációs vonal tényleges létrehozása az egyezmény ratifikálását követő 60 napon belül el kell, hogy kezdődjön, a határvonal meghúzása pedig az azt követő három hónapon belül.

Bognár Bálint

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »