Szaúd-Arábia felháborodott a brit jelentés miatt

A brit parlament Nemzetközi Ügyek Tanácsának (FAC) vizsgálata módosíthatja a szaúdi fél szándékát a két ország közötti szoros kapcsolatok fenntartásában. A FAC megvizsgálná a ország érdekeinek érvényesülését a nemzetvédelem, kereskedelem, biztonság, terrorelhárítás és emberi jogok területén. A szaúdi fél egyértelművé tette, hogy az ország emberi jogi helyzetével kapcsolatban nem kíváncsi más ország álláspontjára, saját belügyeként kezeli.

A fennálló gazdasági kapcsolatok eddig érintetlenek. A brit Kereskedelmi és Beruházási Iroda szerint nagyjából 200 vegyesvállalat működik, ami 11 milliárd fontos beruházást jelent. A védelmi jellegű áruforgalom tavaly szintén több milliárd angol fontot tett ki. Szaúdi diplomaták szerint azonban kormányuk minden lehetőséget meg fog vizsgálni a két állam viszonyának újraértelmezéséhez.

A szaúdi kormány tevékenysége a síita többségű tartományokban, valamint szerepe a 2011-es bahreini tüntetések visszaszorításában felkeltette az emberjogi szervezetek figyelmét. A FAC többek között ezen aggályokat tette szóvá Szaúd-Arábiával kapcsolatban. Rijád Irán titkos szerepét sejti a szunnita állam síita kisebbségének aktivizálásában. 

Mohammed Bin Nawaf Al Saud szaúdi nagykövet a BBC-nek nyilatkozva egyértelművé tette, hogy országa nem tolerál semmilyen beavatkozást saját és az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) államainak belső ügyeibe. Egy illetékes hozzátette, hogy Szaúd-Arábia nem fogja engedélyezni emberjogi aktivisták tevékenységét a szomszéd államok területén sem.

A brit Külügyminisztérium nyilatkozata szerint Szaúd-Arábia továbbra is közeli barát és szövetséges marad. Ugyanakkor szóvivője szerint tiszteletben tartják a parlament vizsgálathoz való jogát.

Éva Ádám

Friss hírek