Soros választás elé állítaná Németországot

Soros György szerint Németországnak választania kell, már ami az euroválság ügyét illeti. A magyar származású amerikai közgazdász üzletember úgy látja, Németországnak vagy fel kell vállalnia a vezető szerepet, vagy hagyja el az euroövezetet.

Az ötlet nem új, Soros már szeptemberben is felvetette a németek kilépésének lehetőségét. Meglátása szerint ha erre sor kerülne, az euró veszítene értékéből, így a kamatok az eladósodott országokhoz igazodnának. 

„Ha Németország marad a valutaövezetben, akkor nyíltan vállalnia kell a vezetést” – mondta a 82 éves üzletember. „Napjaink válsága olyan, mint a második világháborút követő gazdasági válság. Ahogyan akkor az USA, most úgy Merkel Németországa kell irányítsa az eseményeket. Amennyiben nem születik gyors megoldás, az euró akár össze is roppanthatja az egész uniót” – hangsúlyozta. Soros György a kilábalás kulcsát az eurokötvények kibocsátásában látja.

Szabó Boglárka

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »