Az Endeavour űrsikló utolsó útja

Dél-Kalifornián keresztül vezetett az amerikai űrkutatás veterán űrsiklójának utolsó útja. A költöztetés – ami péntek este indult a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtérről – két napot vett igénybe. Az először 1992-ben útjára bocsátott űrsikló a Kaliforniai Tudományos Központban kerül végső nyughelyére – írja a CNN.com.

Az űrsikló elszállítását hónapokig tartó logisztikai tervezés előzte meg. A Los Angeles utcáin át tartó 20 kilométeres utat végül a közlekedési lámpák és az útjelző táblák eltávolítása, valamint néhány fa kivágása tette lehetővé. Az Endeavourt érdeklődők tömege kísérte, a hatóságok pedig időről-időre megállították a menetet, hogy az emberek közelebbről is megtekinthessék az űrsiklót. „Az Endeavour küldetése mostantól az, hogy tudósok, felfedezők és mérnökök következő generációit inspirálja” – mondta el Jeffrey Rudolph, a Kaliforniai Tudományos Központ elnök-vezérigazgatója.

Az Endeavour – melyet a brit felfedező, James Cook első hajójáról neveztek el – 1991-ben gördült ki a kaliforniai Palmdale-ben található összeszerelő műhelyből, gyártási költsége mintegy 1,7 milliárd dollárt tett ki. Az űrsikló-flotta legkisebb gyermekét az 1986-ban katasztrófát szenvedett Challanger helyettesítésére építették. Közel 20 éves pályája során az űrsikló a NASA legfontosabb küldetéseiben vett részt, 25 útja alatt közel 200 millió kilométert megtéve. Az Endeavour most a Discovery, Enterprise és Atlantis űrhajók mellett múzeumi darabbá válik, miután a NASA 2011 júliusában leállította űrsikló-programját.

Pintér Melinda

Friss hírek