Romney vezet Floridában

Átvette a vezetést Floridában egy friss közvélemény-kutatás szerint Mitt Romney republikánus elnökjelölt – írja a Washington Post. Romney népszerűsége 51 százalékon áll, Barack Obama elnök népszerűsége viszont csak 44 százalékon. Nagy változás ez az egy hónappal ezelőtti eredményekhez képest, amikor Obama 48, Romney 47 százalékon állt. A republikánus jelölt a múlt heti TV-vita során sikeresen növelte a népszerűségét az országos felmérések szerint, de ez a floridai eredménye kiemelkedő.

Romney Florida minden választói csoportjában vezet, még a spanyolajkú népesség körében is. Ez talán a legváratlanabb adat, hiszen Obamához képest országosan nagyon népszerűtlen közöttük. A republikánus jelölt személyes imázsa is jobb a hivatalban lévő elnöknél, ami szintén egy meglepő fejlemény.

Florida állam szavazatának döntő kimenetele lehet a novemberi elnökválasztásokon. Az állam 29 elektori szavazának elnyerésével Obama biztos győzelmet arathat, de ha Romney nyer, akkor az elnöknek nehezebb lesz újraválasztania magát. A népszerűségi verseny állásán a hátralévő két elnökjelölti vita még nagyot változtathat.

Csaba Zsolt Márton

Friss hírek