Csökkent a munkanélküliség az Egyesült Államokban

7,8 százalékra csökkent a munkanélküliség az Egyesült Államokban – írja a New York Times. Ez Barack Obama elnökségének legjobb munkanélküliségi adata. Mitt Romney republikánus jelölt egyik visszatérő érve volt Obama ellen, hogy 4 év alatt képtelen volt ezt 8 százalék alá szorítani. A lélektani határ átlépése helyreállíthatja az elnök önbizalmát a nem túl sikeres szerdai tv-vita után, amikor ellenfele vádjaira nem tudott megfelelően reagálni.

A részletezett adatokból kiderül, hogy míg az idősebb dolgozó korosztályok körében a munkanélküliség a legalacsonyabb volt az elmúlt 4 évben, addig az afro-amerikaiak körében csak alig nőtt a foglalkoztatottak száma.

Romney a hírre úgy reagált, hogy bár csökkent a munkanélküliség, minden hónapban egyre kevesebb munkahely jön létre. Kijelentette, hogy az adatok félrevezetőek, mert a munkanélküliek egyre nagyobb számban adják fel a munkakeresést, és ők nem szerepelnek a statisztikában. Egyes republikánusok továbbá kétségbe vonták az adatok hitelességét, szerintük az elnöki adminisztráció nyomást gyakorolt a hivatalokra, hogy az elnöknek kedvező adatokat közöljenek.

Csaba Zsolt Márton

Friss hírek