Abortuszhajó Marokkó partjainál

Holland zászlóval érkezett meg egy hajó a marokkói Smir kikötőbe a Nők a hullámok hátán elnevezésű civil szervezet tagjaival. Az aktivisták célja, hogy olyan nőket segítsenek át az abortusz folyamatán, akiknek erre csak rossz körülmények között nyílna lehetősége a helyi terhesség-megszakítási tilalom miatt. A hatóságok számára hamar világossá vált a hajón tartózkodók terve, ezért indoklás nélkül kiutasították a kikötőből a járművet.

Marokkóban (akárcsak a többi muszlim országban) illegális az abortusz és 20 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a helyi jogszabályok szerint. Ennek ellenére a holland civil szervezet szerint évente 600 és 800 közé tehető a törvényt megsértő terhesség-megszakítások száma. Ez lehetett az oka annak, hogy egy helyi jogi csoport az országba hívta a Nők a hullámok hátán tagjait. A szervezet hajóján a nőket a műtét idejére nemzetközi vizekre szállítják, így nem sértik meg egyetlen ország törvényeit sem. Marokkóban azonban miután elküldték a vízi járművet, csatahajók segítségével a haditengerészet lezárta a kikötőt. Az aktivisták a közelben maradnak, állításuk szerint életbe léptetnek egy zöld számot, amelyen az érintett nők megtudhatják, hogy veszélyes műtétek helyett egy legális droggal (mizoprosztol) hogyan tudják megszűntetni a nem kívánt terhességet.

Az egyesület elnöke az AFP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az észak-afrikai országban a WHO adatai szerint évente 78 nő hal bele a rossz körülmények között végzett és rendkívül veszélyes illegális abortuszba. Akik túlélik, titkolják részben a büntetés miatt, részben a szégyenfolt miatt. Évente emiatt több százan kényszerülnek arra, hogy elhagyják gyereküket vagy örökbe adják, mivel a muszlim Marokkó kultúrája az abortusz mellett a házasság előtti terhességet is mélyen elítéli.

Kántor Adrienn

Friss hírek