Angela Merkelnek kemény kihívója akadt

Peer Steinbrück a  legnagyobb német ellenzéki párt, az SPD kancellárjelöltje. A posztra ideális politikus kiválasztása könnyebben ment, mint azt az elemzők várták. A megszokott csatározások ezúttal elmaradtak.

Október 1-jén az SPD hivatalosan is bejelentette, hogy a volt pénzügyminisztert, Peer Steinbrücköt kívánja indítani a jövő évi kancellárválasztáson. Ahhoz, hogy a jelölés valóban érvényes legyen, december 9-én, a párt hannoveri, úgynevezett „választási napján” ismételten meg kell szavazni a személyét. Elemzők szerint azonban ez már csak rutinfeladat lesz a párttagok számára. 

Kellemes meglepetések

A kancellárjelölt állítása Németországban nem egyszerű folyamat. Egyes esetekben már-már vérre menő küzdelmek zajlanak a cím megszerzéséért, hiszen a kancellári poszt nemcsak elismerés, de jó befektetés is a jövőre nézve. Ezért ért mindenkit meglepetésként először is az a tény, hogy senki nem szállt komolyabb küzdelembe Steinbrückkel. A pártelnök, Sigmar Gabriel és a frakcióelnök, Frank-Walter Steinmeier elutasították annak a lehetőségét, hogy pártjuk őket indítsa a választáson. A ki sem alakult küzdelem végére így csak egy lehetséges ember maradt, a 65 éves Steinbrück. Személyét illetően a bajor SPD-főnök, Florian Pronold elismerően szólt: „Örülünk, hogy ő lesz a következő kancellár. Akkora szabadságot kívánunk megadni neki a munkájához, amekkorára szüksége lesz.” 

A másik nagy meglepetést a Parteilinke képviselői okozták. Tagjairól köztudott, hogy ők a párt „fekete bárányai”, akik semmiben sem hajlandók azonnal egyet érteni képviselőtársaikkal. Nem meglepő tehát, hogy a kancellárjelölt-állítás kapcsán is mindenki erre a magatartásra számított tőlük. A Parteilinke ezúttal azonban meghazudtolta a róla kialakult képet: elsőre jóváhagyták Steinbrück indítását. „Csak egy jelölt van. Ezzel a dolog meg is oldódott” – nyilatkozta szóvivőjük, Hilde Matthies még a szavazási eljárást megelőzően. Hogy azért mégse térjen haza mindenki jókedvűen, a Parteilinke egyik képviselője, a schleswig-holsteini Ralf Stegner azzal kezdte felszólalását, hogy „az ideális jelölt nem Steinbrück lett volna”. 

Kell-e majd a koalíció és kivel?

A Bundestag-választásra 2013 szeptemberében kerül sor. Az SPD az előzetes elképzelések szerint a Zöldekkel lépne koalícióra, tehát győzelem esetén egy a köznyelvben piros-zöldnek nevezett kormány kerülhetne hatalomra. Annak valószínűségét, hogy a párt szövetséget kötne a Kalózpárttal vagy a Baloldallal, Steinbrück teljesen kizártnak tartja. „A Kalózpárt alkalmatlan a vezetésre, mivel az ötlettelenség nem jelent politizálást” – mondta az újdonsült jelölt. Ami a Baloldal kérdését illeti, meglehetősen nyersen nyilatkozott: „Nem léphetünk koalícióra a Baloldallal, mivel nincs is olyan párt ma Németországban”. Steinbrück ezzel a kijelentésével arra célzott, hogy a német baloldal ideológiai okokból kettészakadt keletiekre és nyugatiakra, így képtelenek egy egységes párt látszatát fenntartani. 

A kampány gerince a pénzpiacok kérdése  lesz

Bár hivatalos adatok még nem hangzottak el, nagy az esély rá, hogy Steinbrück a válság és a pénzügyi helyzet javításának ígéretével kíván fellépni Merkel ellen. A találgatások alapját az a tény adja, hogy Steinbrück előzetes tervezetét Josef Ackermann, a Bundesbank volt elnöke is nyíltan támogatja. Felmerül viszont a kérdés: ha ők ketten valóban együtt kívánnak dolgozni a közeljövőben, vajon melyikük fog engedni a másik akaratának. Steinbrückkel ellentétben ugyanis Ackermann nem kívánja szétválasztani a bankok üzleti és beruházási területét, mindössze új szabályokat javasol az utóbbival kapcsolatban. Mint mondta, „meg kell tiltani, hogy a privátszférából magas rizikófaktorú bankokba kerüljön a pénz, és ott ugyancsak magas rizikójú beruházásokra fordítsák”.

Az eddigi ismeretek fényében a 2013-as év kemény küzdelmet fog hozni Merkel és Steinbrück között. Egy év múlva kiderült, hogy sikerül-e a jelenlegi kancellárnak meghosszabbítania madátumát, vagy újra szocialista kormánya lesz Németországnak. 

Szabó Boglárka

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »