Névmagyarosítást kezdeményeztek Szlovákiában

A magyar személynevek szlovákiai személyi okmányokban való használatának népszerűsítése érdekében indított “névmagyarosító” akciót a Felvidéken a Via Nova ifjúsági csoport.

A csoport, amely a Magyar Közösség Pártjának ifjúsági társszervezete, könyvjutalmat ad a változtatáson már túljutott személyeknek, és tanácsadást is nyújt az az iránt érdeklődőknek, hogy milyen módon változtathatják magyarra személyi okmányaikban az addig esetleg szlovák használat szerint feltüntetett nevüket.

Szlovákiában a kilencvenes években vált lehetővé, hogy a nem szlovák személyneveket azok eredeti írásmódja szerint, női nevek esetében az -ová végződést elhagyva, valamint a keresztneveknél a névnek az adott nyelvben meghonosodott formáját használva tüntessék fel a személyi okmányokban. A szlovák kulturális tárca idén augusztusban mutatta be törvénymódosító javaslatát, amely szerint a jövőben már a szlovákok is elhagyhatnák a női nevek esetében mindmáig használt -ová végződést.

“Fel akartuk hívni a figyelmet arra, hogy bár a jogi lehetőség adott, még mindig sokan nem éltek a lehetőséggel” – részletezte akciójuk célját az MTI-nek Varga Tibor, a Via Nova alelnöke. Hozzátette: a figyelemfelkeltő akció keretében, rendezvényeiken egy-egy könyvet ajándékoznak annak, aki már magyarul szerepelteti a nevét személyi okmányaiban.

A szervezet tagjai először a napokban sorra került Bodrogközi Kulturális Fesztiválon nyújtottak tanácsadást, és osztottak könyvet, ám a nagy sikerre való tekintettel az akciót folytatni kívánják. “A vártnál jóval többen jöttek a sátrunkhoz, sokan a névátíratás módjairól érdeklődtek, számukra tájékoztató kiadványt is készítettünk” – mondta Varga Tibor a kezdeményezés ötletgazdája.

Az ajándékba adott könyveket a szervezet részben saját forrásból, részben pedig magyarországi szervezetek, könyvtárak, valamint magánszemélyek felajánlásaiból szerezte be. A népszerűsítő kezdeményezés következő fordulóját a nagykaposi vásáron valósítja meg a Via Nova, a közeljövőben pedig az ország más részein is hasonló akciókat terveznek.

Kitekintő / mti.hu

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »