Egy biztos csak a tőzsdén: a bizonytalanság

Komolyabb irány nélkül telt a tegnap a nemzetközi tőzsdéken, nap végére azért inkább a pozitív irány nyert. Ma is hasonlót láthatunk valószínűleg, a kezdeti pluszok után viszont inkább lefelé indulhatunk. Egy biztos; a bizonytalanság. Most mindenki könnyen meg tudja magyarázni a részvénypiaci pozícióját. A vevők az újabb QE és egyéb jegybanki pénzkínálat növelő programok pozitív hatására hivatkozva vehetik fel pozícióikat, míg az eladók a recessziós kockázatokat és az euróövezeti adósságproblémákat emelhetik ki.

És mindkét félnek igaza van. A spanyolok és a görögök irányából érkező súlyos kockázatok és az adósságleépítések nyomán visszaeső gazdasági teljesítmény valóban inkább a tőkepiacok gyengülését magyarázná.

Az értékeltségi szintek azonban még mindig relatíve alacsonyan vannak a történelmi átlaghoz képest, az amerikai piacok P/E rátája 13 körül, míg európai társaik 11 körül mozognak. Ez igaz annak ellenére is, hogy a kamatszintek rekord alacsony szinten mozognak, ami magasabb P/E rátát indokolna. Mondhatjuk tehát, hogy részben legalább be vannak árazva a makrogazdasági kockázatok, az újabb jegybanki pénzkínálat bővítésekből pedig jut rendesen a kockázatos, de drágának nem nevezhető részvénypiacokra.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek