Újra a vitatott szigeteknél a kínai járőrhajók

Szerdán három, kedden négy kínai felderítőhajó hatolt be a japánul Szenkakunak, kínaiul Tiaojünek nevezett lakatlan szigetcsoport körülötti vizekre. A japán hatóságok a szigetország fennhatósága alatt álló területről távozásra szólították fel a kínai hajókat, azok azonban nem reagáltak a figyelmeztetésre – tudósított az AP hírügynökség. A négy hajóból három megegyezik a tegnapi behatolókkal, amikoris hat órán át tartózkodtak a Kína által is sajátjának követelt szigetek közelében.

A kínai-japán ellentét egyre inkább érzékelhető a gazdasági színtéren is: a Wall Street Journal blogjában név nélkül nyilatkozó bankárok úgy vélték, Peking nem vesz részt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jövő héten esedékes éves tanácskozásán, amelynek Tokió lesz a színhelye. Christine Lagarde, az IMF igazgatója nem erősítette meg a hírt, de a vita gyors megoldására sarkallta a szembenálló feleket, mivel a bizonytalan világgazdasági helyzetben mindkét gazdasági hatalom teljes elkötelezettségére van szükség.

A szigetcsoport körüli viták szeptember közepén újultak ki, amikor több tízezer embert megmozgató Japán-ellenes tüntetéshullám vonult végig Kínán. Azóta a tüntetések elültek, de a feszültség megmaradt, s a helyzet enyhülését az sem segíti, hogy Kína vízre bocsátotta első repülőgép-hordozóját.

Földi Bence

Friss hírek