Argentin-magyar üzleti fórumot tartottak Budapesten

Ahogyan arról már korábbi cikkünkben beszámoltunk, hazánk elkötelezte magát a globális nyitás mellett, amelynek része a Latin-Amerikával fenntartott gazdasági és politikai kapcsolatrendszer megerősítése.  Úgy tűnik ez a szándék a másik fél részéről is kölcsönös, hiszen hétfőn a budapesti Argentin Nagykövetség Argentin-Magyar Üzleti Fórumot szervezett, amelynek fő célja a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok fellendítése, befektetési lehetőségek megismerése és természetesen a potenciális üzleti partnerek közötti kapcsolatépítés volt.

A szeptember 17-én tartott Fórumot a Budapestre akkreditált argentin nagykövet, Domingo Cullen nyitotta meg, aki arról is beszélt, hogy az idei év rendkívül gyümölcsözö lesz a két ország számára, ugyanis a magyar kormány kiemelten fontos területként kezeli a latin-amerikai régiót, illetve a magyar kormányhoz hasonlóan az argentin fél is szeretné bővíteni a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatait. A nagykövet úr emlékeztetett Martonyi János külügyminiszter úr májusi, Argentínába tett látogatására, illetve szó esett arról is, hogy a magyar bevándorlóknak rendkívül nagy szerep jutott az argentin (nemcsak gazdasági, hanem) kulturális életben.

A nagyköveti bevezető után Darío Giustozzi, Almirante Brown polgármestere tartott előadást: Argentína általános ismertetése után bemutatta saját városának gazdasági jellemzőit.

Az előadásából kiderült, hogy Almirante Brown Argentína nyolcadik legnagyobb kerülete, amely 20 km-re fekszik Buenos Airestől, és 600 ezer lakosa van. A város számára a feldolgozópari tevékenység a legfontosabb, de jelentős még a kereskedelmi szektor is. Almirante Brown városi, vidéki és ipari részekre oszlik. A város üzleti életében 270 vállalat van jelen, ezek többsége mikrovállalat.

A legsikeresebb vállalatok az elmúlt 2 évben 200%-os növekedést tudhattak magukénak. Tevékenységi körüket tekintve ezek a mikrovállalatok az élelmiszer-, kémiaiparban illetve a kereskedelemben tevékenykednek. A polgármester néhány cég rövid bemutatására vállalkozott, mely érdeklődésre tarthat számot a magyar üzletemberek és befektetők körében. Ezek a cégek például (a teljesség igénye nélkül) a Barbieri, Gefink, Meyro, Megaflex, Kallay (Kállay).

Utóbbi céget külön kiemelte Giustozzi, ugyanis Kállay István (Esteban Kallay) egyike azon magyar bevándorlóknak, akik nagy eredményeket értek el az argentin üzleti életben. Kállay István jelenleg az Almirante Brown-i Kereskedelmi kamara elnöke. 

Giustozzi Magyarországon kívül még Csehországba, Lengyelországba és Szlovákiába látogat majd el, Budapest volt az első állomása a V4-körútjának.

A polgármester után a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara nemzetközi osztályának vezetője, Littvay-Kovács Áron mutatta be a részt vevő feleknek a kamara történetét, működését és jelentőségét. Utalt arra is, hogy a Kamara nem csak a Duna térségben, hanem távolabb is igyekszik jó kereskedelmi kapcsolatokat kialakítani. Elmondta, hogy a latin-amerikai térségben tapasztalt erőteljes gazdasági növekedés ösztönözte a Kamarát a térség felé való forduláshoz. Kiemelte, hogy idén megalakult a Kamara Latin-Amerika tagozata, amelynek vezetője, Csontos Csaba is a kétoldalú kapcsolatokban rejlő további lehetőségekre irányította a figyelmet.

A két régió közötti üzleti fórumok sorának ezzel még nincs vége, ugyanis a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 2012. októberében latin-amerikai üzletember találkozót szervez Budapesten. Az eseményen a magyar és latin-amerikai üzletembereknek újabb lehetőségük nyílik a jövendőbeli üzleti partnerek és lehetőségek megismerésére, felkutatására.

Sándor Nóra

Friss hírek