A kampányba való beavatkozással vádolják az izraeli kormányfőt

Az amerikai Demokrata Pártban azzal vádolják Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, hogy beleavatkozik az amerikai elnökválasztási kampányba, méghozzá a republikánus jelölt oldalán – írta honlapján a The Guardian című londoni lap.

„A világnak erős Amerika és nem bocsánatkérések kellenek”- mondja az izraeli kormányfő Mitt Romney kampányfilmjében, ezzel megerősítve a vélekedést, hogy Obama kihívóját támogatva beleavatkozik az elnökválasztásba – írta a brit liberális napilap.

Netanjahu Romney győzelmére játszva már júliusban magára haragította Barack Obama amerikai elnököt, amikor feltűnően lelkesen fogadta Izraelben a republikánus jelöltet, s ez a The Guardian szerint Obama újraválasztása esetén bumerángként visszaüthet Izraelre. Netanjahu szóvivője szerint engedély nélkül használták fel a felvételt Romney kampányában, s az izraeli kormányfő is teljesen alaptalannak nevezte a vádakat, hogy beleavatkozna az amerikai elnökválasztásba. Ugyanakkor az amerikai demokraták szemében Netanjahu Romney mellett kampányol, „nyersen, közönségesen és gátlástalanul” beleszól az elnökválasztási ügyekbe – írta a Háárec című izraeli lap washingtoni kormányzati forrásokra hivatkozva. Az amerikai Time magazin úgy fogalmazott, Netanjahu magatartása „példátlan kísérlet arra, hogy egy vélt amerikai szövetséges befolyásolja az elnökválasztási kampányt”.

A The New Yorker című magazin szerkesztője szerint Netanjahu eltökéltebb mint valaha abban, hogy elidegenítse magától az Egyesült Államok elnökét, és hogy Mitt Romney szövetségeseként tényezővé váljék a novemberi elnökválasztáson.

Még azelőtt, hogy Netanjahu tiltakozott a vádak ellen, egy izraeli illetékes kiszivárogtatta, hogy Obama elutasította a szeptember végére, az Egyesült Államokba tervezett találkozót az izraeli miniszterelnökkel. Amerikai illetékesek azonban cáfolták, hogy szándékos elutasításról lenne szó, megfigyelők úgy vélik, ezt az izraeli kormányfő környezetéből terjesztették el azért, hogy rossz fényben tüntessék fel az amerikai elnököt, mint aki elutasítja Amerika egyik legközelebbi szövetségesét.

MTI

Friss hírek