Szabad az út az ESM előtt

Megszületett a várva várt karlsruhei döntés szerdán: nem sérti a német alaptörvényt az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) és a fiskális paktum. Az Andreas Vosskuhle által vezetett nyolcfős testület elutasította a hozzá érkezett beadványokat és szabad utat adott a válságkezelés folytatásához, bizonyos feltételekkel. A német kormánypárti politikusok óriási eredményként értékelték az alkotmánybíróság döntését, a piacok is pozitívan reagáltak.

„Ez egy jó nap Németországnak és Európának. Németország komolyan veszi kötelezettségeit!”- kezdte meg beszédét Angela Merkel a német törvényhozás alsóházában a karlsruhei döntést követően. A német alkotmánybíróság szerdai döntésének értelmében Németország ratifikálhatja az ESM-ről szóló kormányközi szerződést, az eurózóna tagállamai közül utolsóként. Az ESM és a fiskális paktum ratifikálásának pontos időpontját még nem lehet tudni, azonban az bizonyos, hogy az alkotmánybíróság csak feltételekkel engedi ratifikálni az állandó euróövezeti válságkezelő mechanizmusról szóló szerződést. A Karlsruhe szerint a német kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy a német ESM-törvényt úgy ratifikálják, hogy a német hozzájárulás a válságkezelő alaphoz ne haladhassa meg a 190 milliárd eurót. Amennyiben az ESM-alap későbbi bővítésével Németország pénzügyi kötelezettségei meghaladnák a 190 milliárd eurót, úgy a német kormánynak a törvényhozás mindkét házának beleegyezését meg kell szereznie ahhoz, hogy további garanciákat vállaljon.

A testület elnöke elismerte, hogy az alkotmánybíróságnak nem az volt a feladata, hogy az ESM-alap válságkezelési képességét vizsgálja meg, hanem azt, hogy a kormányközi szerződés összhangban van-e a német jogrendszerrel. „A válságkezelés a politikusok dolga”- nyilatkozta Andreas Vosskuhle.

A döntést követően számos vezető német lap internetes oldalán jelentek meg kommentárok, amelyek hevesen kritizálják az alkotmánybíróság ítéletét. Egyesek úgy vélik, hogy a „karlsruhei színház” döntését borítékolni lehetett, mivel egy ilyen „gyáva” testület nem mert volna elutasító határozatot hozni. Akár gyávaságról van szó, akár nem, azért azt látnunk kell, hogy az alkotmánybíróság támogatása nélkül egyes dél-európai államok pár hónapon belül fizetésképtelenné válhattak volna.

Az bizonyos, hogy a piacok jól reagáltak az alkotmánybíróság döntésére. Németország legjelentősebb tőzsdeindexe, a DAX történelmi csúcspontot döntött meg szerdán 11 óra körül, amikor a német tőzsdeindex 7400 pont fölött is járt. Az ítélet hatására a magyar csődkockázat tovább csökkent, a magyar CDS-felár jelenleg 386 pont, ami idei mélypontnak számít. Az olasz és a spanyol ötéves államkötvények hozama szintén csökkent a döntés hatására. Kérdés, hogy a pozitív piaci légkör meddig fog kitartani.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »