Elindult a közös cseh-szlovák-magyar árampiac

A villamosenergia-börzéken a három ország kereskedői és termelői egységesen, határok nélkül kereskedhetnek a villamos energiával.

Az együttműködés jelentősen javíthatja a régió villamosenergia-ellátásának biztonságát, és kedvezőbb piacra jutási lehetőséget kínálhat a hazai erőműveknek. A piac-összekapcsolás emellett elengedhetetlen feltétele az egységes európai villamosenergia-piac 2014-es létrehozásának.

A három közép-európai ország rendszerirányítói és szervezett villamosenergia-piacokat működtető társaságai már további országokkal is tárgyalnak a közös árampiachoz való csatlakozásról. Az egyeztetéseket elsőként Lengyelországgal és Romániával kezdték meg.

A piacok összekapcsolása a határkeresztező kapacitások jobb kihasználását és a napi export-import lehetőségek megkönnyítését teszi lehetővé. A három összekapcsolt piac együtt olyan mértéket képvisel, ami az összekapcsolt szervezett piacokon megnövekedett ellátásbiztonságot, nagyobb likviditást és – ebből következően – kisebb áringadozást eredményez – olvasható a projektben résztvevők közös sajtóközleményében.

Az összekapcsolt cseh-szlovák-magyar villamosenergia-piac elérhetősége mindazon piaci szereplőknek biztosított, amelyek már tagok valamelyik érintett áramtőzsdén.  Az összekapcsolás (market coupling) lényege, hogy az eddig önálló, egy-egy országhoz köthető árampiacok együtt egy nagyobbat alkotnak, ezzel lehetővé válik a nagyobb piacon belüli keresleti és kínálati aránytalanságok kiegyenlítődése.

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek