Nem csak itthon vágják az alapkamatot

A brazil központi bank a tegnap 7,5%-ra vágta az irányadó rátát. A döntéshozók a beruházások és a fogyasztás felfutását várják a monetáris lazítástól. Az eddigi agresszív kamatvágási ciklus (januárban még 11%-on állt a kamat) némi életet lehelt a gazdaságba, azonban ez a folyamat láthatóan lassult idén. A 2% alatti GDP növekedés sokkal lassabb, mint a legtöbb feltörekvő piacon tapasztalt bővülés.

A további kamatvágásokat feltehetően nem fogja támogatni az inflációs pálya alakulása. A következő időszakban a növekvő élelmiszerárak megtörhetik a tavaly október óta tartó csökkenő trendet – 7,3%-ról 4,9%-ra esett a pénzromlás mértéke. A központi bank középtávú inflációs célja 4,5%, ami a jelenlegi szintektől már csak karnyújtásnyira van.

A piac további 25 bázispontos csökkentést vár októberen, mielőtt vége szakadhat a kamatcsökkentési ciklusnak, hiszen a jegybank kommunikációjában elhintette, hogy közeleg a monetáris lazítás vége.

Az infláció jövőbeni alakulását a kormány szigorúbb monetáris politikával orvosolhatja, ami a USD/BRL kurzusát elindíthatja a 200 napos mozgóátlag felé, ami az 1,90-es szintnél található.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek