Borbély László: a Mikó-ügy a magyarság ügye

Borbély László szerint szeptember 1-én a nemzetközi közélet és a román politikum irányába kell üzenni arról az igazságtalanságról, ami a visszaszolgáltatást végző három személyt érte.

Az RMDSZ politikai alelnöke a Félsziget Fesztiválon nyilatkozott az újságíróknak, hangsúlyozva: nem szabad hagyni, hogy megtörténjen a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása, valamint Markó Attila, Marosán Tamás és Silviu Clim börtönbüntetése, mert itt nemcsak három ember tragédiájáról van szó, hanem az egész magyarságot érintő ügyről. Ha megtörténik a visszaállamosítás, az precedenst teremthet más visszaszolgáltatott ingatlanok esetében is – mutatott rá Borbély.

A politikus szavai szerint egyetlen kifogás a visszaszolgáltatást végző hivatalnokok ellen az volt, hogy a lakosság is hozzájárult az iskola építéséhez. „Nem arról van szó, hogy az önkormányzaté legyen az iskola, hanem az állam akarja magának megkaparintani” – jelentette ki a politikai alelnök. Mint mondta, Markó Attila és munkatársai a feladatukat végezték, amiért három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte őket a román igazságszolgáltatás.

„Mindent megteszünk, hogy ne vonuljanak börtönbe Markó Attiláék és ne történjen meg a visszaállamosítás” – hangsúlyozta Borbély László.

Mint ismert, a történelmi egyházak és az erdélyi magyar politikai szervezetek a Mikó-ügyben született bírósági ítélet ellen tiltakozó nagygyűlést szerveznek Igazság Napja néven szeptember elsején Sepsiszentgyörgyön. A demonstrációról itt olvashat bővebb tájékoztatást.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »