Drága mulatság Szlovákiában gyereket vállalni

Több száz euróra rúgnak egy gyermek eltartási költségei Szlovákiában. Egy nemzetközi összehasonlítás szerint itt a legdrágábbak az iskolaszerek, viszont az újszülöttekre és tinédzserekre Oroszországban kell a legtöbbet költeni.

A Home Credit Slovakia felmérése összesen hét, többnyire keleti országot hasonlított össze: Szlovákia mellett Csehországot, Kazahsztánt, Fehéroroszországot, Kínát, Vietnamot és Oroszországot vizsgálták. A részletesebb eredmények kedvéért a „gyermek” kategóriát is három részre osztották, a csecsemők, kisiskolások és tinédzserek eltartásához szükséges költségeket is külön vizsgálták.

A megállapítások szerint egy gyermek eltartása Oroszországban számít a legdrágábbnak – egy újszülöttre évi 2000 eurót, egy tinédzserre pedig 2600 eurót kell fordítani különféle költségek címén. A bölcsők ára tízszerese a Szlovákiában megszokottnak, míg babakocsit kétszer annyiért lehet kapni, mint északi szomszédunknál.

Michal Kozub, a Home Credit elemzője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy iskoláskorban Szlovákiában számolhatunk a legnagyobb kiadásokkal. Elmondása szerint maga az elsős iskolakezdés háromszáz eurós kiadással jár, mely az átlagos bérek legalább fele, ráadásul csak egyszeri tételt jelentenek. A bérletek, étkezési jegyek, kirándulások árait is beleszámítva egy évben akár 2200 eurót is ki kell fizetni a gyermekek részére.

Az ázsiai és keleti országok érthető okok miatt jóval olcsóbbak, mint a közép-európai államok. Kazahsztánban és Vietnamban harmadannyiba kerül az iskolakezdés, míg Fehéroroszországban feleannyiba, mint Szlovákiában. Az iskolatáska ára Szlovákiában, Csehországban és Kínában is 40 euró között mozog, viszont míg egy kínainak ez a havi fizetések hatodát jelenti, egy átlagos szlovákiai állampolgár pénztárcáját nem annyira terheli meg a kiadás.

Kozub elmondása szerint a hatéves gyermekek szülei a legtöbb pénzt játékokra költik – többet, mint iskolai segédeszközök vásárlására. Ez azért tűnhet furcsának, mert Csehország kivételével a vizsgált mintaországokban gyakorlatilag alig költenek hasonló célokra. „Néhány játék árát teljesen felfújták, miközben annak minőségében és élettartamában sem felel meg” – tette hozzá az elemző.

Az utóbbi években jelentősen csökkent a születések száma Szlovákiában, s míg 1980-ban átlagosan 2,3 utód jutott egy asszonyra, mára ez 1,4-re csökkent. A tendencia mögött sokan a gyermekvállalással járó, megugró költségeket is felfedezni vélik.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »