Veszélyben a szudáni enyhülés

Ugyan az elmúlt napokban még úgy tűnt, hogy megoldódhat a két Szudán közötti olajvita, Mutrif Siddiq, az Etiópiában tárgyaló szudáni delegáció szóvivője elmondta: hiába sikerült megegyezni a kőolaj-tranzit díjakról, „nem írnak alá egy megállapodást sem”, amíg a két ország határán található három tartomány biztonsági helyzete nem rendeződik.

A fejlemények mindenképpen hátrányosan érintik Dél-Szudánt: a tavaly nyáron függetlenné váló ország idén januárban állította le a bevételeinek jelentős részéért felelős olajkitermelést, és a viták elhúzódása miatt lassan feléli pénzügyi tartalékait. A mostani szudáni döntéssel a megegyezés valószínűleg még jó ideig kitolódik, szakértők szerint a biztonsági kérdésekről a ramadán augusztus végi befejezéséig nem várható megállapodás.

A helyzetet tovább súlyosbíthatja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciók kilátásba helyezésével augusztus 2-ig adott időt a feleknek a megegyezésre. A szervezet határidő átlépése miatt csütörtökön dönt a további lépésekről.

Szudán és Dél-Szudán az utóbbi kiválása óta gyakorlatilag folyamatosan vitázik az olajkitermelés, illetve egyes tartományok hovatartozása kérdésében. A vita ez idő alatt többször is erőszakba fordult, így a mostani, akár békét is jelentő megállapodást nagy várakozás övezi.

Tési Áron

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »