Magas élelmiszerárak, munkanélküliség és korrupció

Tüntetések törtek ki az élelmiszerárak növekedése és a korrupció miatt Marokkó nagyobb városaiban, az emberek szerint az ország jelenlegi helyzete a kormány hibája.

Szakszervezetek és a Február 20 mozgalom hívta életre szombat este a kormányellenes tüntetéseket, amelynek keretében több száz ember vonult Marokkó nagyobb városainak utcáira. A mérsékelt iszlamista vezetésű kormány nem váltotta valóra ígéreteit, a megélhetési költségek egyre magasabbak az országban és a korrupciónak sem szabtak gátat, így most újabb megmozdulásokkal kell szembenéznie a vezetésnek.

Marokkó legnagyobb városa, Casablanca utcáin közel ezer ember gyűlt össze szombat éjjel, hogy felszólaljon a korrupció és a hirtelen áremelkedés ellen. A fővárosban, Rabatban is több százan jelentek meg a miniszterelnököt, Abdelilah Benkirane-t kritizáló plakátokkal. A legtöbb helyen békés tüntetésekről számoltak be, de néhány városban a rendőrség és a tüntetők között összecsapásokra is sor került.

Az aktivisták a hirtelen olajár-emelkedésért is a kormányzó pártot hibáztatják. Az üzemanyagárak csak júniusban 20 százalékkal emelkedtek, ami az élelmiszerárak növekedéséhez vezetett. Külső és belső, társadalmi problémák is akadnak bőven az országban. A Világbank jelentése szerint a 15 és 29 év közötti emberek 30 százaléka munkanélküli, pedig ők adják a gazdaságilag aktív lakosság 44 százalékát. Marokkó folyó fizetési mérlege is negatív irányba billen, mivel legfőbb kereskedelmi partnere, az Európai Unió és tagállamai gazdasági problémákkal küzdenek. Így az országnak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) már lehetővé tette 6,2 milliárd dollár elérését az elővigyázatossági hitelkeretből.

Kántor Adrienn

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »