Az Union biztosító harcot indított a Fico-kormány ellen

A kormány elképzelései szerint csak egyetlen, állami egészségbiztosító maradhat. Ha az Union nem hagyja magát, az állam kisajátítja – ismételgeti Robert Fico.

Az Union magán-egészségbiztosító mindent megtesz azért, hogy Szlovákiában megmaradjon a több-biztosítós rendszer – reagált Roman Podolák, az Union vezetője a kormányfő azon tervére, miszerint 2014-től már csak egy, mégpedig állami egészségbiztosító maradhat az országban. Az Union vezetője szerint bizonyítottan hatékonyabb a több-biztosítós rendszer – nyilatkozta a SME napilapnak.

A kormányfő kisajátításról is beszél

Robert Fico szerint több lehetőség is van arra, hogy a magánbiztosítókat kiszorítsák a piacról. A legbarátságosabb megoldás, hogy az állam megvásárolja a nem állami biztosítók (Union, Dôvera) részvényeit. A második lehetséges módszer szerint az állam rendelkezne a megmaradó biztosítók ügyfeleivel, akik után az állam fejpénzt fizetne a magánbiztosítóknak. Azonban ha nem születne egyezség, a miniszterelnök szerint az állam egyszerűen kisajátítaná őket.

„Amennyiben az Union álláspontja továbbra is ennyire szigorú lesz, onnantól a Szlovák Köztársaság közérdeke szerint kell cselekednünk” – jelentette ki szerdán Fico. A kormányfő szemét leginkább a biztosítók profitja szúrja, álláspontja szerint ha egy állami biztosító maradna csak a piacon, akkor ezt a profitot vissza lehetne forgatni az egészségügybe.

A Penta sem akarja eladni a Dôverát

A Penta és a Prefto Holding csoportok, azaz a Dôvera magánbiztosító részvényesei sem kívánják eladni részvényeiket.

Martin Danko, a Penta szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a társaság nagyon szélsőséges lépésnek tartaná a biztosító kisajátítását, ami sem az egészségügyön, sem Szlovákia nemzetközi megítélésén nem segítene.

A magánbiztosítók képviselői és a kormány illetékesei egyelőre nem tárgyalnak. Zuzana Zvolenská egészségügyi miniszternek szeptember végéig kell kidolgoznia egy akciótervet, amely szerint ki kéne alakítani az egybiztosítós rendszert. Elméletileg ezen akcióterv bemutatását követően kezdődhetnek meg a hivatalos tárgyalások a kormány és a két magánbiztosító képviselői között.

Kitekintő / Parameter.sk

Friss hírek