Kína helyőrséget létesít a vitatott szigeteken

Peking tovább szítja a feszültséget a Dél-kínai-tengeren: katonai helyőrséget létesít a vitatott Paracel-szigeteken.

A kínai Központi Katonai Bizottság döntésének értelmében katonai helyőrség fog létesülni a Paracel-szigeteken – adta hírül az AFP hírügynökség a kínai védelmi minisztérium tájékoztatására hivatkozva. A Dél-kínai-tengeren már régóta forr a levegő, lévén Kína mellett számos szomszédja is magának követeli az itt található szigetek némelyikét. 

A helyőrséget a kínai Népi Felszabadító Hadsereg hozta létre abból a célból, hogy a vitatott hovatartozású szigeteken különféle katonai feladatokat lásson el, mint például nemzeti védelmi mozgósítás, a térség felügyelete, katasztrófa-elhárítás – olvasható a védelmi minisztérium honlapján. A közlemény arra azonban nem tért ki, hogy mikorra várható a helyőrség telepítése. Peking provokatív lépése arra utalhat, hogy mindenki számára egyértelművé akarja tenni jogos fennhatóságát a tengeren lévő szigetvilág felett. A helyőrségnek otthont adó Szansa (Sansha) közigazgatási jogú város létrehozása hatalmas méretű ellendemonstrációt váltott ki a vietnámi fővárosban. 

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) pár héttel ezelőtt megrendezésre került Regionális Fórumán szintén napirendre került a Dél-kínai tenger szigeteinek ügye. 45 év alatt azonban most fordult elő először, hogy a tárgyalóasztalnál ülő külügyminisztereknek nem sikerült megállapodásra jutniuk, és a célul kitűzött magatartási kódexet sem tudták megfogalmazni és mindegyik féllel elfogadtatni. 

Pallos Judit

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »