Argentína, Mexikó és Chile a turizmusra hajt

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi jelentése szerint Argentína, Mexikó és Chile GDP-növekedéséhez a turizmus járult hozzá a legnagyobb arányban.

Az OECD 2012-es jelentéséből kiderül, hogy Mexikó gazdasága számára a turizmus továbbra is kulcsfontosságú szektor, s a regionális fejlődésnek is az egyik forrása – írja az Infolatam

Az észak-amerikai ország 2009-ben több mint 108 millió dollárnyi jövedelemhez jutott pusztán a turizmusból. Ehhez a haza turisták 85,7, míg a külföldről érkező nyaralók 14,3 százalékban járultak hozzá. Ugyanebben az évben a turizmus a GPD 8%-át jelentette, és a munkahelyek 6,9%-át ebből a szektorból töltötték fel, ami megközelítőleg 2,5 millió munkavállalót jelent, derül ki a jelentésből. 

Mexikót évente közel 23 millióan látogatják, a legtöbben az Egyesült Államokból érkeznek oda, de Kanadából, az Egyesült Királyságból, Spanyolországból és Franciaországból is szép számmal érkeznek látogatók az észak-amerikai országba.

2010-es adatok szerint Argentínára 5,7 millió turista volt kíváncsi, így Dél-Amerikában a pampák országát látogatták a legtöbben. Az egyébként nem OECD tag Argentína így a világranglista 44. helyét szerezte meg a leglátogatottabb turisztikai célpontok ranglistáján 2010-ben, ami 2009-hez képest hárompontos javulást jelent. 

Chilében a turizmus szintén erős növekedést mutat, évente átlagosan 5,3%-os az emelkedés, 2010-ben 2,8 millióan látogattak el az országba. Számára a turizmus a GDP 3%-át jelenti, a munkavállalók szintén 3%-a dolgozik a turisztikai szektorban.

Sándor Nóra

Friss hírek